1553

Държавата затвори ТЕЦ "Брикел"

Кабинетът реши да затвори ТЕЦ "Брикел" до отстраняване на пропуските в дейността ѝ, се разбра от изявление на премиера в оставка Кирил Петков и министъра на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов след днешното заседание на министерския съвет, предаде "Нова телевизия". Според Петков установените в "Брикел" нарушения са "умопомрачаващи".

Министърът на екология в оставка допълни, че има няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително, както и системни нарушения за минал период от време. Сандов лично е информирал премиера за няколко допълнителни аспекта, свързани със собствеността и начина на работа, с конфликт на интереси или потенциално опъване на "чадър" върху предприятието през последните години.

"Надявам се правоохранителните органи да свършат своята работа и да установят какви са реалните размери на подобно покровителстване", каза екоминистърът. Той подчерта, че предприятието произвежда около 1% от електроенергията на България, затова затварянето му по никакъв начин не може да застраши енергийната сигурност.

"Тази ТЕЦ е трябвало да бъде изключена от българската енергийна система още през 2011 г., но заради приватизация и придобиване и явно опъване на "чадър" тя е работила при същите технологични измерители и технология от преди повече от 50-60 г.", уточни още Сандов.

Екоминистърът посочи, че за него е недопустимо обекти от важната инфраструктура на България да бъдат собственост на хора, за които реалният свят не знае нищо. "Явно е, че става въпрос за подставени лица и сламени хора - нещо, което не би трябвало да съществува", е неговото мнение.

След като министър Сандов не беше допуснат до територията на ТЕЦ "Брикел" на 17 юли два дни по-късно премиерът направи изненадваща проверка в централата и откри куп нередности. Той изиска и доклад от ДАНС, за да се установи кой е действителният собственик на "Брикел" и дали е налице връзка с г-н Христо Ковачки, която не е декларирана по надлежния ред.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Само така

Само така

28.07.2022 | 21:05

Много правилно!

Отговори
3 4

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?