71

ДАНС удари Асен Василев с ареста на шефката на митниците

Операцията на ДАНС, при която бе арестувана шефката на Агенция „Митници” Петя Банкова и нейният заместник Людмил Маринов, е удар срещу бившия вътрешен министър Бойко Рашков и най-вече срещу финансовия в оставка Асен Василев. Тази версия се обсъжда от депутати в навечерието на сглобяването на служебен кабинет.

Банкова, която вече е откарана в ареста, е лично назначение на Василев. Също като шефа на НАП Румен Спецов, върнат на поста от досегашния финансов министър, и тя е от Добрич.

Асен Василев като съпредседател на "Продължаваме промяната" беше най-остър в атаките си срещу ГЕРБ и номинираната за премиер Мария Габриел преди разпадането на управляващата сглобка.  ПП пък настояваха изрично при опита да се подпише споразумение с ГЕРБ в него да се фиксира срок за смяна на шефовете на службите. Първият, който трябваше да си отиде, беше председателят на ДАНС Пламен Тончев. Сега обаче родното ФБР направи изпреварващ удар срещу едно от протежетата на Василев, гласят коментарите на запознати със ситуацията.

Официално изтече информация, че арестът на Банкова и Маринов е за чадър над цигарената контрабанда на Николай Николов – Паскал, смятан за най-силния играч в тютюневата мафия и наследник на разстреляния през 200 6 г. Иван Тодоров-Доктора.

Във връзки с Паскал се подозираше бившият шеф на хасковската полиция Недан Хаджиев, за когато Василев лобирал да се върне на поста, твърдят публикации от последната седмица.

Хаджиев бе назначен за директор на ОДМВР-Хасково от тогавашния МВР шеф Бойко Рашков през януари 2022 година по време на правителството на Кирил Петков.

 

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?