965

ЦИК дава отбой за воден знак в машинните бюлетини

Изработването на бюлетини с воден знак ще бъде дълга и трудна работа, а и такова изискване в Изборния кодекс няма, така че Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да го постави за хартията, с която ще се гласува на следващите избори. Това се разбра от коментар по темата на говорителя на комисията Росица Матева пред Нова ТВ.

В края на 2022 г. „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС прокара промени в изборните правила. С поправките не само се върна масовото гласуване с хартиени бюлетини, но и се въведоха т.нар. „бюлетини от машинно гласуване“. Това ще бъдат бюлетини, които устройствата за гласуване ще отпечатват вместо досегашните контролни разписки. По същество това е втори вид хартиена бюлетина, която също като класическата бюлетина ще се брои на ръка, за да се определят изборните резултати.

С промените изникнаха и редица практически казуси – ще могат ли машините да отпечатват бюлетини, каква хартия ще се използва, как ще бъде защитена тази хартия, ще има ли време да се отпечатат новите бюлетини, ако през пролетта провеждаме предсрочни избори.

Матева разказа, че комисарите вече са провели среща с представители на печатницата на БНБ по казуса. От централната банка са донесли хартия, с която са били направени проби на машините. Оказва се, че устройствата работят с такава хартия.

Сега остава въпросът да се определят защитите, които ще съдържат машинните бюлетини. Воден знак няма да има, тъй като производството би отнело повече от 8 месеца, а и при обичайните бюлетини такава защита досега не се е изисквала. От БНБ са обещали до 2 седмици да представят хартия с 3 варианта на защита и най-късно до края на месеца ЦИК трябва да направи избора си.

Не е ясно колко ще струва новата бюлетина. Според Матева разходът няма да бъде прекалено висок. От БНБ уверяват, че ще успеят да доставят нужното количество хартия навреме за евентуални избори.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?