4020

БСП за първи път без Корнелия Нинова: Даде заявка за експертен кабинет с трети мандат

За първи път представители на ръководството на БСП отиват на "Дондуков" 2 без Корнелия Нинова, която подаде оставка като лидер.

Президентът поска да разбере какво ще предложат от БСП, ако получат третия мандат.


"Вие сте най-старата парламентарна партия с опит. Как гледате на възможностите за излизане от кризата? Убеден съм, че имате ваша формула, или за подкрепа на някой от тези варианти, или сте готови да представите някой по-амбициозен пан, ако сте стигне до реализацията на третия мандат?",попита Румен Радев.

От името на ръководството отговори временният председател на партията. Атанас Зафиров заяви, че не е изчерпана възможността за отговорно, българско и експертно правителство.

"Пред нас има два пътя - единият е много удобен, да бъдем странични наблюдатели на всичко, което се случва, на опозиция, от която нищо не зависи", отговори Атанас Зафиров. Другия път е да поемат отговорност при третия мандат, а според него нови избори не са изход.

Имаме зрелостта да се опитаме да бъдем балансьор в тази сложна ситуация. И сме готови да работим за стабилност, която, за съжаление, партиите с по-висок изборен резултат, не постигат", посочи Зафиров.


"Нашата политическа сила би участвала активно в един такъв опит за съставяне на правителство", каза той. 

"Преценката е ваша на кого ще го връчите третия мандат, но от нас може да се очаква разумна и реалистична позиция", добави Зафиров. И в същото време подчерта, че социалистите не се плашат от нови избори, защото не са доволни от сегашните си резултати. 

Социалистите пристъпват към срещата с президента с твърдата позиция, че няма да подкрепят нито първия, нито втория мандат за кабинет. Решение да не застават зад кабинет на ГЕРБ и на ДПС, от БСП взеха само преди две седмици на партиен пленум, но такова е и решението на конгреса на партията.


"Имаме решение и на Конгрес, и на Националния съвет на БСП да не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ", припомни председателят на ПГ "БСП за България" Борислав Гуцанов още на старта на 50-ото Народно събрание.

Той подчерта, че разговори с мандата на ГЕРБ социалистите няма да водят и допусна, че има достатъчно много други партии, които могат да съставят мнозинство.

БСП обаче развиха тезата за експертен кабинет още преди да се стигне до консултациите. Пръв я лансира Атанас Зафиров, а след това и Драгомир Стойнев. Той отиде и по-далеч - намекна, че може да подкрепят третия мандат, ако го получат ИТН, които също се обявиха за експертно правителство.

"Удовлетворен съм, че от ИТН припознаха едно такова предложение, което ние първи дадохме преди 2 месеца. Следователно можем да намерим разбирателство и за третия мандат", каза Стойнев по БНР.

Социалистите обаче все още нямат официално партийно решение дали ще подкрепят правителство с третия мандат, предстои Националният съвет да го вземе. Темата обаче породи спор на последния пленум, като противници на опцията настояваха в решението да не се оставя вратичка за никакво участие във властта, с който и да е мандат. Въпреки това позицията на Националния съвет визираше категорично само що се отнася до управление с първия и втория мандат. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?