49

БСП: Служебното правителство продава за 300 хил. имот, който струва 2 млн.

Ченчев, Свиленски и Проданов определиха случая като ощетяване на държавния интерес

„Въпросът за този прословут имот в град София, район “Изгрев“, бул. “Драган Цанков“ 25А намирисва. Тук, г-н премиер, трябва да ни отговорите как е защитен държавният интерес, защото отвсякъде по този случай лъха – на корупция ли, кражба ли е?“ Този въпрос отправи към Гълъб Донев зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Иван Ченчев. Случаят касае извършена от областния управител на област София продажба на имот-частна държавна собственост.

От парламентарната трибуна социалистът обясни, че на опити този въпрос да се зададе на областния управител на София-град г-н Михайлов, въпросният се е заключил в кабинета си и в продължение на часове не излизал. „Доста съмнително е такова висше длъжностно лице по този начин да реагира на опити хората да получат отговори“, смята той.

„Тревожно е, когато всички знаем пазарната стойност на такъв имот от 700 кв. с 40 квадрата сграда в един престижен район на София, да се продаде за 300 хил. лева, когато цената по груби оценки е към 2 млн., това отвсякъде е ощетяване на държавния интерес“, категоричен е социалистът. „Г-н премиер, направете всичко възможно и с отговора си да ни убедите, че държавният интерес е защитен, както и това да не се повтаря“, призова още Иван Ченчев.

От отговора на Гълъб Донев зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Христо Проданов открои много неотговорени неща. „От 25 години има интерес към този имот и първият ми въпрос към вас е: “Как може след 25 години на различни правителства, да дойдат служебните правителства на Радев и на Копринков и първият въпрос, с който да се заемат, да е продажбата на този имот?“, попита социалистът.

Второто нещо, което прави впечатление на социалиста, е изключително завидната бързина, с която предишното служебното правителство подготвя нещата за продажба. „Единствено заради лошото стечение на обстоятелствата и случването на редовно правителство не им стига времето, за да изповядат тази “светла и прозрачна“ сделка. Областният управител на София по време на редовното правителство отказва да изповяда сделката с мотив, че тази работа е за затвор и трябва веднага да бъде спряна. Следващото служебно правителство, обаче, започва със същите бързи темпове да я изповядва“, обясни той.

„Служебните правителства започнаха да превръщат Министерски съвет едва ли не в агенция за недвижими имоти и то изключително успешна, която продава на безценица държавните имоти. Това е едно изключително неотговорно и срамно поведение и ви молим в интереса на българските граждани да се намесите и да прекратите това срамно нещо, което се случва във връзка с тази сделка“, каза още Проданов.

В процедура от трибуната зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Георги Свиленски изрази очакването на левицата да чуе как е защитен държавният интерес. „Г-н премиер, вие ни обяснявате, че пазарната оценка е тази, на която трябва да се продаде имотът. Тя е препоръчителна и изпълнителен директор, който защитава интереса на дружеството, министър, който защитава интереса на министерството, премиер, който защитава интересите на държавата, президент, който защитава интересите на държавата, няма да допусне тази сделка да се изпълни на тази цена. Това, което направи вашият кабинет, е недопустимо, срамно, ограбва държавния интерес и вие трябваше тази сделка да я спрете, хората да бъдат уволнени“, категоричен е той.

Свиленски попита как ще има пари, когато имот за 2 млн. се продава за 300 хил. „А казвате, че държавата няма нужда от бюджет, а има нужда да продължи стария. Ето така се управлява държавата, когато няма редовно правителство, няма работещ парламент, а има временно пребиваващи правителства, временно пребиваващи министри, които не защитават интереса на българските граждани“, завърши той.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Хм…

Хм…

30.11.2022 | 09:36

Интересно, дворно място със стара къщурка, навряно в кръстовище на две нива, да струва 1500 евро квадрата? Напишете в Google maps - “бул. “Драган Цанков“ 25А София” и ще го видите.

Отговори
0 1
Стоичков

Стоичков

30.11.2022 | 20:37

При 25 годишен интерес и непродадено до сега,какво ли ще"изникне"на това"завряно"място с може би няколко хиляди РЗП.

Отговори
0 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?