49

БСП към президента: Искаме политически, а не експертен кабинет, и премиер от "Промяната" ВИДЕО

Страната е изправена пред редица предизвикателства, и наред с положителните статистики от Брюксел за ръста на индустриалното производство, има и редица други предизвикателства. С тези думи президентът Румен Радев посрещна представителите на БСП за България на консултациите преди връчването на третия мандат в президентството, предаде БГНЕС.

Радев изброи пред Корнелия Нинова, Георги Свиленски и Атанас Зафиров част от предизвикателствата. По думите му няма дългосрочен договор за доставка на газ, което ще повлияе върху способностите и възможностите на нашия бизнес изобщо да може да произвежда. "Очакваме редица решения по важни теми, които пряко касаят живота, здравето и безопасността на българските граждани. БСП през годините неведнъж е била в ръководството на страната, и то с важни ресори, и мисля, че няма нужда да дискутираме какво означава в средата на кризата страната да остане без работещ парламент. Гражданите разчитат политиците да влязат в диалог, за да бъдат решавани техни неотложни проблеми. В същото време партиите дори вътре в управляващата коалиция продължават да чертаят разделителни линии, затова и задачата на политическата партия, която ще получи третия мандат, е много сложна и отговорна. Затова е важно да чуем и Вашата формула за изход от политическата криза – с кого сте готови да влезете в диалог, с какви приоритети и по каква програма за устойчиво управление?", запита президентът. 

От БСП отговориха: Напълно разбираме сложната ситуация, в която се намира страната. В последните 6 месеца като част от правителството изпитахме предизвикателствата на няколко кризи на гърба си: положихме усилия да преведем страната и хората през тежките зимни месеци. Това правителство остава България финансово стабилна, и с рекорден ръст в индустриалното производство от 20%, което за първи път ни поставя на първо място в ЕС. През тези 6 месеца бяхме социалният стълб в управлението и с удовлетворение отбелязваме, че 22 млрд. лв. стигнаха до над 5 млн. българи като подкрепа на хората – на млади семейства, на пенсионери, на работници. Декларираме нашата готовност, ако решите третият мандат да бъде връчен на БСП за България, да положим усилия да проведем разговори с колегите, за да гарантираме работещ парламент и стабилно правителство. За нас основа на тези разговори трябва да бъде програмата, която ПП, БСП, ДБ изработихме преди седмици. Тя е изключително конкретна, ясно разписана, и в нея заложихме три приоритета: да продължим да бъдем социалната партия, която да поставя на първо място социалната политика, и в програмата са разписани мерки за младите семейства, пенсионери и т.н.; вторият приоритет са конкретни стъпки за подкрепа на икономиката в условията на тежките месеци, които идват; и на трето място – за нас безкомпромисната борба с модела на управление на ГЕРБ и Бойко Борисов категорично трябва да продължи. Ние като партия водим тази борба вече 6-а година и тя трябва да продължи. Адекватната социална политика може да е само резултат от спирането на кражбите, корупцията и течовете.

Не бихме преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме поставили на масата програмата с приоритетите в нея, и бихме разговаряли с партньорите ни от досегашната четворна коалиция. И този, който припознае тази програма, може да ни подкрепи, за да я изпълним.

На първо място премиерът трябва да бъде излъчен от ПП, защото са първа политическа сила. Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност, допълни Нинова. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
комунист

комунист

15.07.2022 | 17:10

Моля не ни обиждайте.Аз първи Ви писах,че тая е предател и лицемер.Питайте Гергов.Обзалагам се ,че Нинова не е учила политикономия нито знае кой е Маркс и е американски агент за влияние.

Отговори
3 0
Широв

Широв

15.07.2022 | 15:03

Ми то като нямате експерти нормално да не искаш. Искате цялата власт и лапачка, понеже спорта така ви е научил, а и то по наследство - или всичко или нищо. Вие не ставате за управление.

Отговори
10 0
777

777

15.07.2022 | 15:00

Всички медии подлоги мълчат за привиканите американски слуги при кюрдката мустафа. Какъв трябва да си за да отидеш първо в амер пжсолство, после при българския президент.

Отговори
8 0
Сем

Сем

15.07.2022 | 14:04

Тя-иска!!!!! А дали ние я искаме????

Отговори
15 1
КУРНИ

КУРНИ

15.07.2022 | 13:45

КУРНИ СЛАНИНОВА

Отговори
7 1
КУРНИ

КУРНИ

15.07.2022 | 13:45

КУРНИ КАКВА ЛИСИЦА СИИИ ДЪРТА КОМУНЯГА

Отговори
7 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?