71

БСП дава на прокурор социалния министър Лазар Лазаров

2,160 млн. лв. по плана за възстановяване са дадени за закупуване на имоти в Пловдив, Бургас и Габрово с решение на служебното правителство

 

БСП дава служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров на главния прокурор. Сигналът е внесен на 25 януари тази година и е за неправомерно разходване на публичен ресурс, в случая европейски средства по плана за възстановяване по компонента за социално включване, във връзка с решение на служебното правителство от 15 декември 2022 г., пише "24 часа".

Става въпрос за проект "Развитие на социалната икономика" на обща стойност от близо 27 милиона в 2 компонента, обясни депутатът и бивш социален министър Георги Гьоков. По единия става въпрос за създаването на 6 регионални центрове за подкрепа модернизирането на предприятията за социалната икономика.

 
Но в заданието няма задължение Министерството на труда и социалната политика да закупува имотите, които са разположени регионалните центрове, каза Гьоков. Първоначално той отказваше да спомене името на Лазар Лазаров, защото решението било на правителството, но ставало въпрос за вицепремиера и социален министър. А след въпроси за медиите все пак уточни, че става въпрос за Лазаров.

И допълни, че и държавата и общините имат помещения, които от години стоят празни. Няма необходимост държавата да похарчи огромни средства не за подкрепа на социалната икономика, а за закупуване на помещения, допълни той.

2,160 млн. лв. от проекта са дадени за закупуване на имоти в Пловдив, Бургас и Габрово и решението е на служебното правителство с N1023 от 15 декември 2022 г., с което възлага на министъра на труда и социалната политика да сключи договори за покупка в полза на държавата на 3 недвижими имота от частни субекти, разказа Гьоков.

И попита защо се прави това, а не се търсят свободни държавни или общински имоти.  И отговорът е един - при държавните имоти няма комисиони, допълни той. И оспори и процедурата, по която държавата купува въпросните имоти, защото липсвали методика, протоколи и критерии, протоколи за подадените оферти, критерии за подбор и оценка. Всичко това провокира съмнения за измама и корупция, допълни Гьоков. В мътна вода най-лесно се лови риба, коментира соцдепутатът.

 
Той даде пример с имота в Габрово, купен от държавата за 560 хил. лв., който дълго време се е продавал от собственика чрез агенция за 168 хил. евро. А в деня, предшестващ решението на правителството, цената в сайта на агенцията била променена с новата, разказа Гьоков.

Нямаме основание да смятаме, че при покупката на имоти в Пловдив и Бургас е действано по различен начин, надяваме се прокуратурата да установи, допълни той.

Ако се открият нередности, трябва да бъдат уведомени и европейската прокуратура, както и Държавната финансова инспекция, смята Гьоков. Не обвиняваме никой, а задаваме въпроси, а прокуратурата да се произнесе дали са законосъобразни действията, обясни той. Когато са определени ресурси за подкрепа на социално слаби хора и за социални предприятия, те трябва да се изразходват в подкрепа на тези хора, а не да се отклоняват по канали, които целят облагодетелстване на частни лица, допълни Гьоков. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Кога ще получаваме европейски доходи заплати и пенсии

Кога ще получаваме европейски доходи заплати и пенсии

26.01.2023 | 14:16

Кога

Отговори
4 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?