4020

Бойко Борисов: Прекратяването на мониторинга е признание за върховенството на правото

Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание, че с работата на няколко правителства и парламенти българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз".  

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира във фейсбук профила си решението на Европейската комисия (ЕК) да прекрати механизма за сътрудничество и проверка, с който наблюдаваше съдебните реформи и борбата с корупцията в България и Румъния.

"Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество", написа Борисов.

Според него напредъкът на България и Румъния в областта на върховенството на правото ще бъде оценяван единствено в рамките на годишния цикъл в тази насока, приложим и за всички останали държави членки на Европейския съюз.

Последният доклад за напредъка на България по механизма беше в мандата на нашия кабинет през 2019 г., когато ЕК оцени напредъка на страната ни като достатъчен, а изпълнението на критериите - като задоволително, припомни лидерът на ГЕРБ.

Днес ЕК съобщи, че прекратява механизма за сътрудничество и проверка, с който наблюдаваше съдебните реформи и борбата с корупцията в България и Румъния, както и с организираната престъпност у нас. Комисията въведе докладите от 2007 г. и първо подготвяше оценки и препоръки на всеки шест месеца, а по-късно - веднъж годишно. През 2019 г. ЕК реши да прекрати издаването на доклади за нашата страна заради достатъчно изпълнение на препоръките, като дотогава бе издала 17 оценки. През юли тази година комисията съобщи, че възнамерява да прекрати действието на механизма. Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен при присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г. като преходна мярка, се посочва в днешното съобщение на ЕК

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
No comment!

No comment!

16.09.2023 | 06:30

Why?!

Отговори
1 0

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?