71

Борисов: Трябва да отпадне забраната за двойното гражданство за министри

Двойното гражданство за министри трябва да отпадне, защото в тази динамика, много има много успели българи живеят навън, не искат да си заменят  двойното гражданство, а можем да ги използваме като министри и ще бъдат успешни. Ще настояваме с колегите, ако намерим съгласие между трите партии.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след като парламентът гласува на първо четене промените в конституцията, пише "24 часа".

Визирам успешни български граждани в чужбина, обясни той, но не уточни дали визира двойно гражданство от ЕС, или от трети страни. Ако образно казано сте в Канада, вместо да става тук проблем, че ставаш министър - спокойно можеш да дойдеш, да си министър, а след това да си отидеш да живееш в Канада. Имахме такъв прецедент, той излезе глупост, с политически щети, обясни Борисов.

Другата седмица ще е второто четене, а на 20 декември - третото четене на промените в конституцията, начерта графика Борисов.

163 депутати гласуваха за промените, това е важното, трите партии успяха да го постигнат. От ПП-ДБ отсъстваха, ще видим кои са.

Запитан дали ще претърпи промени текстът, с който си ограничават правомощията на президента за служебното правителство, Борисов отговори: Има неща, с които можем да се съобразим и с президентската институция, и относно указите. Тези всички разнопосочни мнения и в разговори с наште партньори. Неведнъж съм казвал, че по тази тема съм се доверил на Христо Иванов. В разговори с колегите с групата ще търсим най-добрия баланс.

За мандата на председателите на върховните съдилища обясни, че ще се намери подкрепа за един мандат. Много интересно е становището на Венецианската комисия, която казва в прокурорската колегия да не са повече политиците, а ние казваме - нищо, ние ще си ги направим да са по-малко или повече.

Не са разпределени регулаторите, в стая в парламента. Докато нищо не е решено.

Ще се търсят най-добрите хора, които не са много.

Борисов подкрепи изпращането на нова военна помощ за Украйна. Особено тези с отпаднала необходимост, тези, които са повредени, но могат да се поправят, да се дадат и да се заменят с нови системи, които да покриват и въздушните системи, както направихме със страйкърите и бронираните машини. Това е процес, който може да обнови българската армия, каза лидерът на ГЕРБ. 

По повод последните изследвания, според които парламентът има много нисък рейтинг, Борисов каза: Винаги съм апелирал хората да гласуват, и съм гласувал. Това, което народът е отредил, това е в парламента.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Многото успели българи с двойни гражданства ИЗОБЩО да нямат право да

Многото успели българи с двойни гражданства ИЗОБЩО да нямат право да

10.12.2023 | 20:39

Са под НИКАКВА ФОРМА в управлението ни-ни министри,ни премиери,ни вицета,ни ДЕПУТАТИ!!!!Що за конфортизъм-да уязконим чуждите продажници удобно да грабят държавата ни?Ха мерси,няма нужда!!И с право изобщо да се кандидатират за депутати и политически лица-само български граждани и живущи тук с отседналост.Що за идиотия-да улесняваме крадците?

Отговори
1 0
аноним

аноним

08.12.2023 | 19:07

Ами естествено че ще е за това-дъщеря му,зет му,внуците,бившата-все американци!Може да гласи някой от тях да ни управлява!!!!

Отговори
1 2
Канадеца

Канадеца

08.12.2023 | 18:43

Баце, баце, какъъв п.ч беше, ква пу..а стана!

Отговори
6 1
Украйна

Украйна

08.12.2023 | 16:57

Ако си мислите, че украинци управляват Украйна жестоко се бъркате. Това е стъпка преди война. Никой българин няма да ни вкара във война без причина. Чужденец обаче... Айде честито и скоро на фронтовете в Украйна за тоя дето д-ха.

Отговори
5 2
комунист

комунист

08.12.2023 | 16:24

Колко красиво стана изселник в Турция с двойно гражданство и агент на МИТ ни става министър на министерството на вътрешните работи например. Или евреин с двойно гражданство живеещ в Англия ни става военен министър.Не знам Русия има ли двойно гражданство.Ако има става още по- красиво.Дерзайте и....ти!

Отговори
8 2
А това трябва да е само първата крачка

А това трябва да е само първата крачка

08.12.2023 | 16:20

После трябва изобщо да не искат българско гражданство. Каца на Терминал 2, правят го министър, завърта далаверите, отлита обратно в новата си родина. Добре ще е все пак да владее български.

Отговори
10 1
М-мата

М-мата

08.12.2023 | 15:38

Пр-се долн-, продаде държавата, но няма да те забравим

Отговори
9 2
999

999

08.12.2023 | 15:34

Най продажния българоубиец и слуга на козяк

Отговори
9 3
КСКЕТА ...

КСКЕТА ...

08.12.2023 | 15:27

ЗАЩО ?!?! ТРЯБВА ДА Е ЗАБРАНЕНО ДА СТАВАТ МИНИСТРИ И КАКВИТО И ДА Е БИЛО В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА КОИТО НЕ СА ЖИВЕЛИ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОИНИ В ДЪРЖАВАТА.СЪЩО УПРЕВЛЕНЦИ САМО ЗАВЪРШИЛИ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТИ...... А ЧУЖДО ВЪЗПИТАНИЦИТЕ ДА ИМАТ СТАТУТ САМО НА КОНСУЛТАНТИ.....И ТО НА ДОБРОВОЛНИ НАЧАЛА...... ПАК СА ИЗМИСЛИЛИ НЯКАКВА ТЪПОТИЯ !!!СЕЛСКИЯ КАСКЕТ ЩЕ ОПРАВДАВА КИРО ТЪ.ПОТО...

Отговори
13 1
Дядо Йоцо

Дядо Йоцо

08.12.2023 | 15:21

Трябва да се забрани на местен да управлява завинаги. Навремето само чужди министри и държавата тръгва нагоре. Имали сме страхотни министри от други държави време е пак да идват.

Отговори
4 9
Хм…

Хм…

08.12.2023 | 16:24

Прав си, Дядо Йоцо. Имало е много читави чуждестранни министри. Но с царете нещата са се пообъркали. Един Фердинанд, вместо да се наслаждава на мъжки ласки в Европа, да вземе да ни се натресе, че и да ни докара таман две национални катастрофи.

Отговори
5 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?