2374

Борисов кани ПП и ДБ за коалиция, иначе плаши с тричане

ГЕРБ с 6 приоритета за бъдещо проатлантическо управление

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реши да не чака изборите и извади оферта за проатлантическа коалиция след вота наесен. Тя ще се крепи върху 6 приоритета, които са приемливи за "Продължаваме промяната" и "Демократична България", макар двете формации да не бяха споменати изрично от експремиера.

Гвоздеят в анонса на ГЕРБ е приемането на закон за 100% диверсификация на доставките на газ от "Газпром" и дългосрочен договор за доставки на втечнен газ.

"Още сега - търг от служебното правителство за неруски газ - дали ще са Щатите, Египет, Катар или Гърция, няма значение, но домакинствата и бизнесът да знаят на колко ще плащат газа. Има и мощни български компании, които да вкарват по танкер, два, три. И да се съсредоточим в добива на български газ", каза Борисов и посочи разработването на находищата "Хан Аспарух", Силистар и дори спомена шистовия газ, като отбеляза, че технологиите за добива му са напреднали много. "Ние ще управляваме само с партии или ако народът ни обяви за опозиция - които приемат закон за 100 процента диверсификация от "Газпром", натърти Борисов.

Останалите приоритети са таван на цените на горивата от 2.70 лева, договор със САЩ за доставка на още осем изтребителя F-16 блок 70, диверсификация на доставките на руско ядрено гориво и мощности, край на "издевателствата" с цената на тока и съдебна реформа. Борисов обясни и защо те са важни. 

"Таван от 2.70 лв. върху цените на горивата - да спрем този грабеж. Втората част от ескадрилата за F-16 - закон или решение на парламента. 100 процента диверсификация на ядреното ни гориво и нови ядрена мощности, различни от руските, защото има нужда заради зелената сделка и електромобили. Да спрат издевателствата с цената на тока", изброи лидерът на ГЕРБ останалите приоритети.

"Може да стигнем и до съдебна реформа, но от изявлението на ДБ стана ясно, че използват съдебната реформа като бухалка. В момента, в който се заговори за истинска съдебна реформа, сме готови да седнем на една маса", заяви Борисов по повод на шестия приоритет.

После сметна и колко депутати може да има една такава проатлантическа коалиция.

"След два месеца ще имаме 59 депутати - колкото сега, или повече. С втората или първата партия ще имаме голямо мнозинство да приемем всички тези закони", каза Борисов, имайки предвид, че социологическите проучвания дават най-голяма преднина - с много малко разлика, именно на ГЕРБ и ПП, които събират над 20% подкрепа.

След като подаде моркова, бившият премиер размаха и тоягата към харвардци и ДБ.

"Иначе може да ги тричаме. Няма нещо, в което са успели. Ако искат, да им обясня с Гърция как става, с Турция как става, да ме наемат, ще им кажа. Нищо не искаме от вас, само народът да е добре и да не ни се смеят. Колкото и да са грешници, ще ги подкрепя, или те нас, за да влязат тези закони в сила", отсече Борисов.

Накрая се похвали и колко е силен в личните контакти. "Чудят се откъде да вкарат втечнения газ! Ердоган на мен би вика Брат Бойко, аз му викам Брат Тайпи. Забравихме как с Алиев (президентът на Азербайджан Илхам Алиев - б.р.) и жена му откривахме църкви", заяви той. От думите му стана ясно, че ако ГЕРБ се върне на власт, ще уреди както разтоварване на американски газ в Турция, така и допълнителни по-евтини количества азерски газ.

Ивайло Мирчев, ДБ: Катарзисът на Бойко прилича на кьорфишек
 
 
Офертата на Бойко Борисов за проатлантическа коалиция беше посрещната доста резервирано от "Демократична България". Депутатът Ивайло Мирчев се учуди защо чак сега лидерът на ГЕРБ е прозрял нуждата от съдебна реформа и се усъмни доколко искрени са думите на бившия премиер. "Току-що Борисов обяви, че щял да подкрепи предложенията ни за съдебна реформа. Хубаво е, че го е осъзнал. Неясно е защо не ги подкрепи през последните 7 месеца или през последните 7 г. Неясно е и защо онзи ден групата на ГЕРБ в парламента напусна залата и провали кворума тъкмо когато трябваше да се гласува антикорупционният закон, с което нанесе още един удар срещу борбата с корупцията. Пореден кьорфишек или катарзис?", попита Мирчев. 

Лидерът на ДСБ и съпредседател на ДБ Атанас Атанасов пък очерта фронтова линия срещу ГЕРБ за предстоящите избори. 

т една страна ще бъдат силите на реформацията, от друга - тези на реставрацията. Това ще е основният сблъсък - между тези, които протестираха срещу Борисовата държава, и тези, които смятат, че е дошло време ГЕРБ да се върне на власт", заяви Атанас Атанасов.
Според него е важно гражданите да изберат - да се запази корумпираната държава или да настъпи промяна.

"Бойко Борисов и ГЕРБ се борят за корупционна амнистия. Те разполагат с ресурс. Задачата на Борисов е да пробие изолацията. Депутатите от ГЕРБ са заможни хора, явно и партията им разполага със средства. Гешев осигури толкова време абсолютна амнистия за ГЕРБ", допълни Атанасов.

Радан Кънев съветва своите за завой към ГЕРБ

Призив ПП и ДБ да смекчат тона и потърсят общ език с ГЕРБ, дори и ДПС в името на външната политика дойде и от Брюксел. Изказа го евродепутатът и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев. "Сега има една свръхзадача - да не допуснем служебният кабинет да компрометира външнополитическия ни курс и заедно с него - постигнатото от досегашното управление и най-вече - икономическия тренд, осигурен основно от бизнеса", написа Кънев във Фейсбук. После призова ПП и ДБ да формулират много ясно и детайлно съгласията си във външната и отбранителна политика. "Така, независимо дали между двете формации се осъществи предизборна коалиция (по много причини разумно), в следващия парламент ще има незаобиколим проевропейски блок, смята Кънев. След това посъветва "още в кампанията да се направи опит за формулиране на външнополитически консенсус с ГЕРБ и ДПС, въпреки очертаващата се червена линия за коалиране и полярните възгледи по въпросите за корупцията и правосъдието".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
29 коментара
Иво

Иво

05.08.2022 | 17:11

Боко малоумният интригант

Отговори
1 0
знаем ги!

знаем ги!

01.08.2022 | 15:14

Да, цялата соросоядска сган в една партия!

Отговори
3 4
222

222

01.08.2022 | 14:56

този излезна най-голямата америк. подлога само и само господарите му да го "изперат", но няма да му стане играта

Отговори
6 3
Филибелия

Филибелия

01.08.2022 | 13:59

А бе Бойко,не разбра ли,че до като не дадеш на прокурора Ваньо-монтьорчето крадливо и целият му род,топсерсема Зико,крадлив и компания,губиш много от последователите си.

Отговори
9 1
До филибелията

До филибелията

01.08.2022 | 14:24

Брат ми ,забрави още баба мента , данка Измамата, ташковите(мъж и жена), бидоните ,Спартак Грабител и целият пловдивски октопод

Отговори
7 1
тролски наплив

тролски наплив

01.08.2022 | 11:30

Като чета всичките тези тъ.пи и злобни ”коментари”, започвам да си мисля, че май Б. Б. е по-малкото зло за нас и затова са им заповядали този тролски наплив от платени хейтъри.

Отговори
2 19
Истината

Истината

01.08.2022 | 12:42

Zлото е чудовището в кремъл.

Отговори
8 7
истина

истина

01.08.2022 | 11:28

Пак ще му свирите на кавала,само се пенявите за мизерно заплащане!

Отговори
1 13
Истината

Истината

01.08.2022 | 13:06

От опит го казваш, нали- сигурно доста си посвирил

Отговори
9 1
Филибелия

Филибелия

01.08.2022 | 14:00

Кавал или пищялка?

Отговори
2 2
Нина

Нина

01.08.2022 | 10:46

Отдавна трябваше да си в затвора, Тикво!!!!

Отговори
15 5
истина

истина

01.08.2022 | 11:30

Искаш да му правиш кУрпания?Че то всичките от *прумянъта* сте за там!

Отговори
4 11
да не забравяме

да не забравяме

01.08.2022 | 15:21

и маминия, менда, зико и сие!!!

Отговори
3 1
МИТРОПОЛИТ николай

МИТРОПОЛИТ николай

01.08.2022 | 10:30

Негово ПРОСТАШКО височество - банкянския цървул не го щат в селото , той на попа за щерката пита , наглеца му ниеден.

Отговори
16 4
истина

истина

01.08.2022 | 11:30

то пък какво име си си избрал........

Отговори
2 2
Да ти имам кадрите в Пловдив ,светецо Бойко

Да ти имам кадрите в Пловдив ,светецо Бойко

01.08.2022 | 10:23

Бойко , Бойко....с тотката и здрава Измамата направо си прокопсал в Пловдив.Последният път ПП те би с 8% !!! разлика.Сега ще са повече.

Отговори
14 6
Що питаш Бееее Шубе ли та е беее чифут

Що питаш Бееее Шубе ли та е беее чифут

01.08.2022 | 10:22

За Денафикацията питай Путин Що

Отговори
3 4

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?