71

Борисов: Аз съм убеден, че правителство няма да има! Втори и трети мандат няма да подкрепим

Време е за държавници, листопадите в други партии не ни касаят, заяви лидерът на ГЕРБ

 

ГЕРБ са длъжни да предложат кабинет, но няма да подкрепят евентуален втори мандат. Това стана ясно от изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

"ГЕРБ категорично победи и ГЕРБ е длъжен да предложи правителство. Времето е за държавници. Листопадите в други партии не ни касаят и се надявам в 13 часа да има държавници. Поехме целия риск и цялата отговорност. Всичко най-добро, което можехме да предложим, сме го предложили. Ние няма да подкрепим втория мандат. Така че другите парламентарни групи си решават какво да правят", заяви още Борисов.

По думите му третият мандат е "имагинерно нещо", защото президентът си решава на кого да връчи мандата и никой друг не знае.

"Освен това в 13 часа ще имаме възможност да слушаме внимателно парламентарните групи защо няма да подкрепят кабинет. След това със същите мотиви можем и ние да не ги подкрепим", заяви лаконично още лидерът на ГЕРБ.

"Втори мандат няма да подкрепим. Всеки да си направи извод от само себе си. Поемаме отговорност. Но с всичко това, което виждаме в залата, идеологиите в залата ги няма", посочи още той и добави, че и трети мандат също няма да подкрепи.

"Аз съм убеден, че правителство няма да има. Ще изтърпим обидите, ще изтърпим всичко, което ще изговорят днес колегите. Длъжни сме пред нашите избиратели, пред които ще се явим и ще настояваме да гласуват повече, за да не се получава подобно нещо“, заяви Борисов.

„Може би не забелязвате странната симбиоза в залата – как в един глас „Възраждане“, ПП-ДБ, действат заедно. Сега като гледам колегите от ПП-ДБ, като гледам страхотните успехи, в кавички, в енергетиката, мисля, че това са доста планирани неща“, подчерта той.

На въпрос дали е разговарял с Делян Пеевски, той отговори: „Не съм разговарял. И аз разчитам на всички държавници. Отсега казвам, че ние като ГЕРБ сме заявили, че втори мандат няма да подкрепим. Така че всеки да може да си направи избора. Ние поемаме отговорност, но с всичко това, което виждам в залата - идеологиите вече ги няма, всичко е възможно само в някакъв личен интерес“.

Той заяви, че не вижда врата към третия мандат.

„Ше наблюдавам какво ще се говори в зала. Тези, които ни нападнат, ще разчитат, ако им се получи третият мандат, да ги подкрепим. Аз вече виждам мнозинство между ПП и „Възраждане“, може да стане нещо съвсем различно“, коментира той.

Борисов потвърди, че отиваме към избори.

„Днес тези, които вдигнат ръка срещу правителството, ще трябва да ни обяснят какво ново ще ни донесат (изборите – бел.ред.). Ние изпълняваме днес нашия ангажимент. Всички наши приятели евроатлантически подкрепят и казват, че това са много добри хора, с които могат да работят много добре. И това е казано и на нашите братски, сестрински и всякакви други партии“, категоричен беше той.

"Има време да го обмислят колегите от всички партии, да направят своите заключения и да не тласнем страната към нови, нови и нови избори. Вторачени в краката си, образни казано, като държава… Взимам пример от изказване на президента Радев от Гърция, че в последните години всички инфраструктурни проекти са загубени.

В същото време това, с което най-много се гордеехме – диверсификацията, се оказва, че не е вярно. Не само петролът, но и руският газ изцяло, с изключение на този 1 млрд. от Азербайджан, си тече“, посочи Борисов.

По думите му, това, че сме диверсифицирани, е пълна лъжа.

„В същото време на 1 януари тази година трябваше да започне да работи терминалът за втечнен газ, в Александруполис, където българската държава е акционер. Изплащаме главница, лихви. Към днешна дата той изобщо не работи. Наводниха му умишлено тръбите. Ако не е умишлено, е от некадърност, за да тече изцяло руски газ. Не виждам в следващите месеци как ще г поправят. България губи като акционер стотици хиляди на ден“, обясни лидерът на ГЕРБ.

Според него, единственото печелившо нещо в България е „Балкански поток“.

Очаквайте подробности!

 

 

 

 

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?