1939

Борислав Гуцанов: БСП иска нормализация с Русия и преговори с Газпром

БСП ще настоява за нормализиране на отношенията с Русия и връщане на Газпром като доставчик на газ у нас. Това каза Борислав Гуцанов от БСП в сутрешния блок на БНТ. 

„В преговорния процес за новия кабинет поставихме въпроса за отношенията с Русия – да се направи всичко възможно за нормализиране на отношенията с Русия и възстановяване на преговорите с Газпром. От закритото заседание стана ясно, че няма нищо от ДАНС срещу изгонените руски дипломати. Министър председателят трябва да каже в тази ситуация кой какво му е разпореждал. Има ли български шпиони и защо те не са арестувани?“, каза Гуцанов.

Според него, ако има висш български политик на избираема длъжност, който работи за Русия, той не е осветен защото вероятно службите го използват за подаване на дезинформация. 

„България трябва да има добри отношения с всяка страна по света. Дипломацията е ключовата дума. Имаме и съгласие с Промяната за преговори с Газпром. Ако те дадат най-добрата цена, защо да не ги изберем за доставчик“, каза Борислав Гуцанов. 

Последните проучвания дават трето място на БСП. 

„Ние сме единствената партия, която си вдига с 2% подкрепата, въпреки участието в управлението. Това е положителен факт – значи сме действали адекватно в областта на социалната политика и икономиката. Вдигнахме добавката за децата. Повишихме над 20% пенсиите заедно с нашите партньори. Износът е 7,3 милиарда евро за първото тримесечие – с 2 милиарда плюс, в сравнение с ГЕРБ“, подчерта той. 

Той припомни, че БСП бе и остава противник на даването на оръжие за Украйна. 

„Смятаме че трябва да сме безкрайно неутрална в тази война, дори като член на ЕС. Една от причините за огромната инфлация в света е скокът в енергийните ресурси. Няма как да сме приятелска държава на Русия след като сме членове на НАТО. Министър председател на БСП подаде документите за влизане в НАТО. Същото бе и с ЕС“ , припомня Гуцанов. 

Според БСП набирането на 121 народни представители, които да подкрепят кабинета е грижа на министър председателя. „Ние сме предсказуем партньор. 

„Не са водени разговорите за четирите свободни министерства. Говорили сме като политики, а не като персони. БСП стоят зад кандидатурата на Бойко Рашков като шеф на КПКОНПИ. 

Според Гуцанов трябва да има чисто нов закон за пътищата и това е записано в програмата на кабинета. „Закон променян повече от 120 пъти – това не е нормално. Трябва да има много по-строги наказания. Не може един човек да го хващаш с алкохол и наркотици и той постоянно да е на свобода. Давам друг пример – с тротинетките. Ограничението е до 25 км/ч, а те вървят по Цариградско шосе с 50 км/ч. Това нормално ли е?“, пита Гуцанов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?