46

Бивш данъчен №1 на Пловдив поема фонд "Земеделие"

Пловдивски кадър оглави Държавен фонд "Земеделие" при поредната рокада на служебния кабинет. Георги Тахов поема разплащателната агенция, през която минават милиарди левове, след като Управителният съвет на ДФЗ освободи досегашния изпълнителен директор Николай Каварджиклиев. На проведеното в петък заседание са били освободени и тримата от заместниците му - Венцислава Монева, Петя Славчева и д-р Климент Петров.

Заместници на Георги Тахов, който беше директор на НАП-Пловдив, ще бъдат Ива Иванова, Владислава Казакова, Димитър Горов и Георги Динев.

Досегашният шеф на фонда Каварджиклиев оглави структурата през март, по времето на четворната коалиция, където земеделието беше в ресора на БСП. Той прие поста от Борис Михайлов, който пък беше назначен по време на първото служебно правителство на Стефан Янев миналото лято. Фондът е акредитираната разплащателна агенция, през която минават европейските пари за българското земеделие. Очаква се през следващия седемгодишен програмен период това  да са над 8 млрд. евро.

Новият първи в ДФЗ Георги Тахов е доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка“. Той притежава и магистърски степени по „Счетоводство и контрол“ от ВФСИ „Д. А. Ценов“, Свищов, „Право“ от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР. Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия.

Георги Тахов притежава дългогодишен управленски опит в Националната агенция за приходите. В НАП минава по-голямата част от досегашната му кариера. В системата влиза още през 1996 година. Управленският му опит пък стартира с шефския пост в отдел "Ревизии" в родния му Пазарджик, след това става и директор на офиса в града. Докато е начело на приходната администрация в Пазарджик, са установени рекордните близо 35,5 млн. лв. допълнително задължения на фирми и граждани през 2008 година. 

Следващата стъпка в биографията на Тахов идва, когато поема поста на зам.-директор на НАП под тепетата. Следва трансфер в столицата, където пазарджиклията е заместник-директор в данъчната структура в София, която обхваща областите София-град, София-област, Благоевград, Перник и Кюстендил. Добрите резултати на Тахов му печелят поста на данъчен номер 1 в Южна България, когато през април 2013 г. става териториален директор на НАП-Пловдив. На поста остава до пролетта на 2015 година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Koko

Koko

19.08.2022 | 17:08

Жоро измамата начело на ДФ Земеделие! Смях!!!

Отговори
7 2

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?