71

Битка за Мирослав Иванов в парламента! Петков: Исканата оставка е провокация ВИДЕО

Пореден трус в Народното събрание. Депутатите обсъждат искането за предсрочно освобождаване на Мирослав Иванов като заместник-председател на Народното събрание (НС), съгласно парламентарния правилник. Проекторешението е точка в дневния ред.

Министър-председателят Кирил Петков дойде изненадващо в парламента, за да подкрепи Иванов. Премиерът направи кратък коментар при влизането си в сградата. "По време на обедната почивка исках да дам своята подкрепа към Мирослав Иванов. Той е депутат от нашата партия и представител в Народното събрание, важно е да го подкрепим. Щастлив съм, че цялата група е много единна", посочи Петков.

По думите му искането на оставката на Иванов е "абсолютно необосновано".

"Той прави всичко по правилата и тази провокация беше хубаво да я видим цялата група и да покажем колко ни е важен той като наш депутат и представител в Народното събрание", заяви премиерът.

Представители на трите опозиционни парламентарни групи - на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", внесоха проект на решение за освобождаване на Мирослав Иванов ("Продължаваме Промяната") от поста. Според парламентарния правилник, предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано. 

Председателят и заместник-председателите на Народното събрание могат да бъдат предсрочно освободени по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност. Предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители, гласи още правилникът на НС.

Поводът за искането за оставка на Мирослав Иванов е отнемането на думата на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова миналия петък (13 май). Тогава Десислава Атанасова и вицепремиерът Асен Василев влязоха в спор след декларация на ГЕРБ-СДС. 

Според вносителите на проекторешението, поведението на Мирослав Иванов е особено некоректно спрямо представители на трите опозиционни партии, но най-вече се проявява спрямо най-голямата опозиционна парламентарна група - ПГ на ГЕРБ-СДС, и нейния председател. В мотивите за искането се посочва още "системно превишаване на права - налагане на наказание на народен представител без аргументи и отнемане на възможността на опозицията за изказване, както и системно неизпълнение на задължението - осигуряване на реда в пленарната зала и спазване на парламентарния правилник".

Миналия петък Десислава Атанасова обяви, че ще потърсят разговори с останалите парламентарни групи за оставката на Мирослав Иванов и го призова да освободи парламентарната трибуна. Той отвърна, че не вижда основание да си подаде оставката. "Вашите аргументи са да си подам оставката, защото не съм толерантен към опозицията. Към кое от опозицията? Към това, че спазвам правилника, че спазвам правилата?", заяви Иванов и добави, че винаги е имал "еднакъв аршин" за всички. 

Освен проекторешението за предсрочно освобождаване на Иванов като заместник-председател на Народното събрание, депутатите ще разгледат на първо четене и промени в Закона за защита на конкуренцията. Измененията са първа точка в дневния ред на парламента за днес. С тях мандатът на членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се намалява от седем на пет години. Така мандатът се възстановява, какъвто е бил в периода 2010-2021 г. Предвижда се Комисията да се състои от председател, двама заместник-председатели и четирима членове. Със законопроекта се въвеждат и допълнителни гаранции за независимост и професионализъм по отношение на членовете на КЗК. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Николай

Николай

19.05.2022 | 17:49

Ако твърденията на БАН се окажат верни, че ни чака 200% увеличение на храната, това ще рече, че промяната на ПП и Радев, така ни промени, че ще се чудим какво да правим.

Отговори
1 1
Едва ли, едва ли...

Едва ли, едва ли...

19.05.2022 | 18:53

Олио по 4.90 лева литъра - а прогнозираха 20 лева!

Отговори
1 1
Гого

Гого

19.05.2022 | 17:46

Оставка!!!

Отговори
1 1
Провокацията НЕ МИНА!

Провокацията НЕ МИНА!

19.05.2022 | 16:46

Но поне се видя Обединената Опозиция - герпдпсвъZраждане - Заедно!

Отговори
1 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?