2374

България трескаво търси газ и слотове в "12 без 5"

Служебният кабинет спешно търси свободен терминал за доставка на втечнен газ в "12 без 5". България е получила отказ да се удължи срокът на офертата за танкерите, обяви енергийният министър.

Така до изтичането му остават по-малко от 24 часа.

Събират се оферти от компании със слотове в Гърция и Турция, но решение на кризата няма. Все още не е ясно и дали можем да си позволим цената, които евентуално ще бъде предложена.

До утре, 19 август, страната ни трябва да посочи терминал за доставка на втечнения газ и форсмсжорно да реши къде да бъдат разтоварени танкерите .

„Вчера имах среща с зам.-министъра по енергетиката на Турция, който пое ангажимент преди изтичането на срока да отговори дали при тях има терминали, които можем да и ползваме през следващите месеци за разтоварване на тези танкери“, обясни служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Междувременно стана ясно, че интерконекторът с Гърция е успешно свързан с газопреносна мрежа на България.

Надеждите на правителството са, че на 1 октомври по газовата връзка България - Гърция ще потече газ.

„Приоритетно започваме да преговаряме с Азербайджан, с няколко други компании, включително и турски на база на това какви количества могат да доставят те, ако се наложи ние ще подновим разговорите с Газпром“, посочи министърът.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Калуди

Калуди

19.08.2022 | 09:47

Какво стана с газа на кокорчо? Нали самия той най-нагло ходеше от предаване в предаване и повтаряше мантрата "газ ще има, уредили сме го". Или сега като не са те на власт газа няма да дойде понеже някой друг ще обере комисионната? Да се чуди човек какъв трябва да си за да се вържеш на глупостите на пипи-тата след като с всеки изминал ден им лъсват гнусните далавери.

Отговори
2 2
Трескаво

Трескаво

19.08.2022 | 08:22

Колко да е трескаво търсенето?Какво се правите на луди,досега какво правихте?Всичко сте го пред-решили.

Отговори
5 0
кирчо

кирчо

18.08.2022 | 22:41

Всичко бях уредил - двеста танкера сега,догодина две иляди,ама на,рабутата не стана!

Отговори
5 3
Е,това ли беше целта?

Е,това ли беше целта?

18.08.2022 | 21:01

Да подновите разговори с Газпром?И спахте за терминали?Народният глас кога ще започнете да го слушате?

Отговори
9 0
демоно-крати за соросоядска България

демоно-крати за соросоядска България

18.08.2022 | 20:29

В соросоядите и джендърите с о'лабените халки има много газ!

Отговори
2 4
А ето как става в Полша ...която не лиже д-то на гаZZпромаджиите

А ето как става в Полша ...която не лиже д-то на гаZZпромаджиите

18.08.2022 | 20:03

Полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG) обяви днес, че е договорила 800 милиона куб. м. природен газ да бъдат транспортирани през последните три месеца на годината по новия газопровод "Балтик пайп" (Baltic Pipe), който ще свързва Полша и Норвегия, съобщи Ройтерс. Планирано е "Балтик пайп" да бъде пуснат в експлоатация през октомври. "През четвъртото тримесечие на тази година ще бъде използван приблизително между 30 и 38 процента от капацитета на "Балтик пайп", което се равнява на около 800 милиона кубични метра газ", заяви представител на полския газов оператор. Вицепрезидентът на ПГНиГ по финансовите въпроси Пшемислав Вацлавски заявява, че "в Полша няма да има недостиг на природен газ през предстоящата зима", предава ТАСС. Газовите хранилища в Полша са запълнени на 99 процента, съобщи от своя страна Артур Чеслик, вицпрезидент на полската енергийна компания по стратегическите въпроси. Той уточни, че тази година това ниво е постигнато по-рано от обичайното. Енергийната компания ПГНиГ съобщи, че е отбелязала "радикална промяна" при чуждестранните си доставчици на газ.

Отговори
11 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?