2374

България пази тайна какво оръжие изпраща на Украйна

България пази тайна какво оръжие изпраща на Украйна, стана ясно от интервю на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов пред bTV днес. Информацията е класифицирана, като предложението за грифа е отправено от началника на отбраната, а и указанията на самия Стоянов били такива.

"Всяка една държава избира подхода. Според мен по темата е излишно да се шуми", каза Стоянов на въпрос защо другите държави оповестяват помощта, а нашата не. Все пак издаде, че тя е предимно за сухопътните войски.

„Изпратените оръжия няма да компрометират способностите на българската армия. Това, което изпращаме, е в топ три на исканията на Украйна – ракетни системи С300, изтребители МиГ-29 и Су-25 не изпращаме“.

При преценката какво да се предостави първо били съобразени нуждите на българската армия.

"Съгласуване е с украинската страна. Колегите от Украйна ще останат доволни“, добави той и уточни, че въоръжението е основно за сухопътните войски.

„Няма смисъл от шум в системата. Подготвихме доклад. Изпратихме два списъка с въоръжение – един за предоставеното въоръжение за Украйна и един за въоръжението, което ще се използва за тренировъчната мисия EUMAM”, обясни министърът.

Стоянов определи като "неразумно" решението на парламента при четворната коалиция за ремонт на украинска военна техника - защото повредената техника трудно ще се придвижи до България. Към момента няма заявки за ремонт от украинската държава.

 Новото поколение изтребители

Стоянов уточни, че е възможно първите изтребители F-16 да са готови през 2024 година, но това не е потвърдено. Проблемно се оказва обучението на пилотите: „По договор 14 пилоти трябва да бъдат обучени, но до 2025 година ще имаме обучени само двама. Ще ни е проблемно и невъзможно тогава да носим бойно дежурство“, посочи той.

„Изпратихме 4 писма – до САЩ, Израел, Франция и Швеция. Вече са проведени работни срещи с Франция и Швеция, а следващата седмица очакваме и с Израел. Нямаме подадени оферти. Имах среща с посланика на САЩ, където поставих въпроса – отговорът бе, че в момента нямат възможност към момента, но обмислят варианти“, коментира Димитър Стоянов.

Министърът съобщи, че на 1 декември документите за изпращаното оръжие са предоставени на парламента, заедно с втори списък - за въоръжението при тренировъчната мисия EUMAM.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Мамицата им предателска

Мамицата им предателска

04.12.2022 | 21:53

Тази чифутска пасмина няма и гол гологан да даде на братята им чифути във Украйна от своето Всичко що дадат от нашия гръб ще смъкнат А това което ще продадат ще иде за сеене на смъъъъъърт и разруха а не за съграждане Това им е във кръвчицата чифутска от веки веков и затуй са проклети от Господ А петното което те ще сътворят ще остане за сметка на Българина и България

Отговори
3 0
Можем да даряваме на Фашистите а ....

Можем да даряваме на Фашистите а ....

04.12.2022 | 21:09

Нямаме средства за повишаване на заплати и пенсии.

Отговори
11 0
Тайна майна

Тайна майна

04.12.2022 | 20:54

Помоща ще е от изпратени шорошояди преяли с боб!

Отговори
9 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?