1553

Атанас Атанасов: Правителство тип "Беров" се задава на хоризонта

ГЕРБ и ДПС са готови в името на националното съгласие да подкрепят някакво правителство тип "Беров" – това тече като процес, коментира съпредседателят на "Демократична България" и заместник-председател на Народното събрание Атанас Атанасов пред БНР в неделя.

Според него наполовина са вероятностите за това правителството на Кирил Петков да продължи съществуването или да има предсрочни парламентарни избори.

Атанасов смята още, че премиерът и вицепремиерът Асен Василев трябва да проявят лидерство и да потърсят подкрепа за кабинета на принципна основа. По думите му "няма нищо скандално" в това Петков да търси подкрепа от депутати от оттеглилата се от управляващата коалиция партия на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) за гарантирането на парламентарно мнозинство.

Ако се стигне до рулетка, ИТН се готвят да поискат третия мандат със същия премиер, когото предлагаха миналата година, заяви Атанасов и отбеляза, че "Николай Василев в последните седмици е станал хиперактивен". Именно Василев бе предложението на ИТН за премиер, когато партията на Трифонов спечели предсрочните избори миналата година.

Според Атанасов много важно е "да не допуснем в България да бъде изобщо поставян въпросът за нашето евроатлантическо членство", но по думите му такъв риск има.

"Една от важните причини за дестабилизацията е войната в Украйна. В този тежък сблъсък на Русия е необходим пробив в евроатлантическата общност и тя работи много усърдно в тази посока. Руските специални служби в България използват вътрешнополитическите пробойни в страната, за да може да предизвикат тази дестабилизация. За да може в един момент тази промяна в обстановката да доведе до положение България да не е сигурен съюзник в евроатлантическата общност", поясни Атанасов.

По думите му активната руска намеса "се прави тънко и фино, както умеят руските служби, през определени канали".

Според него руските служби и Сърбия използват и картата "Северна Македония" за дестабилизация на страната, а Слави Трифонов вади това пред скоба.

"Темата "Македония" в българската политика днес е изкуствено внесен фактор. Да, има очаквания, има натиск от наши съюзници да вдигнем ветото, но в България няма обществени нагласи, няма парламентарно мнозинство, нито правителство, единодушно, което да е готово да предприеме тази стъпка."

Опитът на премиера Петков и вицпремиераилев да се еманципират от президента Радев също е проблем, смята Атанасов, за когото "руското влияние в президентството е очевидно".

"Българският ъндърграунд беше заченат и създаден с участие на руската организирана престъпност, която се контролира от руските служби", посочи съпредседателят на "Демократична България".

Атанасов припомни думи на бившия военен министър Стефан Янев на закрито заседание през февруари в парламента преди началото на войната – "не се притеснявайте, всичко ще приключи за три дни" и подчерта, че силите, които "се опитват сега отново да ни поставят в ситуацията България да бъде във фактически неутралитет, са едни и същи".

Какъвто и вариант да се търси на ново правителство в рамките на този парламент, това трябва да бъде по същество програмно правителство. Избирателите са се произнесли на изборите преди половин година и кардинално изменение на тяхната воля не бива да бъде допуснато, коментира на свой ред пред националното радио проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

Според него е възможно да има краткосрочно програмно правителство, което да се фокусира изключително върху овладяването на кризата, а не да обслужва политическите амбиции на партии и отделни личности. "Всичко трябва да бъде открито и публично, за да се ограничат съмненията, че това е сделка с оглед на някакви облаги", посочи Маринов.

Той подчерта, че нито една парламентарна партия не заявява открито желание за предсрочни парламентарни избори и не си поставя за цел да ги предизвика. Според него това е съществена разлика с други ситуации в други парламенти, когато една или няколко сили в НС са обявявали като цел да бъдат предизвикани предсрочни избори.

"Проблемът е не само намирането на необходимите 12 гласа, а с какъв аргумент ще бъде обоснована тази подкрепа за управлението. ... Има разлика между напазаруване и постигане на договореност. Трябва да е ясно и открито заявена политическа позиция", смята президентският съветник.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Paula Fox

Paula Fox

12.06.2022 | 19:04

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 0
СТАЛЬНАЯ ГАРОТА

СТАЛЬНАЯ ГАРОТА

12.06.2022 | 18:25

НЕМА СДЕЛКА! :)

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?