3906

Асен Василев за обединението на НАП и Митниците: Целта е по-ефективно събиране на данъци и мита ВИДЕО

В Министерство на финансите се сформира работна група, която да обследва обединението на НАП и "Агенция Митници" в единна приходна агенция. Това се прави с цел по-ефективно събиране на мита, данъци и акцизи в държавата, както и от гледна точка на оптимизация на държавната структура. Това заяви на брифинг министърът на финансите Асен Василев.

 

По думите му подобно сливане не е нещо ново или изключително, тъй като общи данъчни или митнически агенции има в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Латвия, Полша, Португалия, Словакия, Словения и Унгария.

"Това е подход, който се използва и в Англия и в Америка", добави той.

Василев изтъкна, че приходната част на бюджета върви изключително добре - от началото на година към момента - 19 февруари, са събрани с 685 млн. повече данъци, мита и осигуровки, в сравнение с миналата година. 

"Увеличението е както следва - 9,2% за осигуровки, 13,9% за данъци и 11,2% от ДДС от внос и акциз. Движим се по-добре от заложеното в приходната част в бюджета", допълни той.

Във връзка с преструктурирането министърът на финансите Асен Василев назначава досегашния директор на Агенция "Митници" Павел Тонев за свой съветник. Той ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция.

Директор на Агенция "Митници" става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова.

Министърът на финансите обясни още, че сливането на НАП и Агенция "Митници" се прави сега, защото моментът е удобен. По думите му до края на 2024 г. се очаква решение и за сухопътния Шенген, което ще доведе до реорганизация на митниците, информира dir.bg.

"Най-вероятно в началото на 2025 г. ще бъдем приети в Шенген. Имаме работна група, която да обследва процеса по обединение, то няма да стане бързо, но трябва да се направи нова организация наведнъж. В нея има представители на НАП, данъчна администрация, юристи от МФ. Така ще може да се подготви всичко като концепция и законодателна база, така че да не се отрази на добрата събираемост. Преструктуриране със сигурност ще бъде нужно. Проектът трябва да мине обществено обсъждане и гласуване през парламента. Общите администрации ще се оптимизират, информационните системи вече са вързани. До края на годината трябва да имаме законодателната база. Имаме предварителен анализ до какво ще доведе сливането", посочи още Асен Василев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Пловдив

Пловдив

20.02.2024 | 23:02

коко.рчо коко.рчо

Отговори
4 1
Цирк

Цирк

20.02.2024 | 20:38

Митниците са сбирщайн от некомпетентници! Гадни гниди бачкат там

Отговори
6 0
продажна

продажна

20.02.2024 | 20:24

сганннн

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?