1939

Асен Василев с първи думи за актуализацията на бюджета след коалиционния съвет ВИДЕО

Ще имаме актуализиран бюджет от 1 юли, постигнахме съгласие на експертно ниво. Това каза финансовият министър Асен Василев след експертен коалиционен съвет за актуализацията на бюджета.

Имаме допълнителни приходи от 1 млрд. 645 млн. лв. нето срещу които има планирани допълнителни разходи, които са свързани с антикризисните мерки.

Бюджетният дефицит остава 4,1% и се запазва салдото.

Василев обясни, че до края на деня на 6 юни очакват допълнителни предложения, ако има, от коалиционните партньори, а след това актуализацията на трите бюджета (на държавния бюджет, на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса) ще мине през Министерския съвет, след което ще бъде депозирана в Народното събрание.

Планът е актуализираният вариант на държавните финанси да влезе идната седмица в комисии, а до 25 юни да бъде приет в зала, така че на 1 юли държавата да може да изпълнява новия бюджет.

Сред предложенията за справяне с инфлацията и кризата, които е предвидено да влязат в сила от 1 юли е ръст на пенсиите, като минималната пенсия да стане 467 лева, да отпадне ДДС върху хляба, а родителите да получават по-големи данъчни облекчения.

Компенсации за крайните потребители за гориво под формата на 25 ст. на литър намаление от цената на най-евтините бензин и дизел също са част от антикризисните мерки на правителството, които могат да влязат в сила с актуализиран бюджет.

През октомври ще се осъществи по-важната част от реформата в социалната сфера, заяви още Василев. Преди началото на обсъждането, Любомир Каримански от ИТН сподели основната си критика, че не вижда обещаните реформи в социалната сфера.

„Бюджетът е планиран при 2,9% ръст на БВП и малко под 11% инфлация”, каза още той.

„Лимитът на нов дълг се вдига, за да може дългът, който трябва да изплатим догодина по падежите, да може да бъде взет тази година при по-ниски лихви. Догодина имаме плащане по падежи около 2,5-3 милиарда. Чисто технически това да се емитира при по-ниски лихви”, каза Асен Василев.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Абе Василев докога с тази дискриминация при пенсионерите

Абе Василев докога с тази дискриминация при пенсионерите

04.06.2022 | 00:06

Пенсионерите не те искат в Европа отивай си в Канада средните и минималните неща си ги запази за себе си ги наври отзад. Мръсен продажник!

Отговори
5 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?