4020

Асен Василев призова здравния министър да подаде оставка

"Няма как бюджетът на държавата да стане заложник на независимо кой шеф на болница. Моето лично мнение е, че ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилното нещо за този министър е да си подаде оставката. Пак казах, не е моя работа да му я искам". Това каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Асен Василев, цитиран от БТА във връзка с разговора си от вчера с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и действията на ГЕРБ-СДС след решението на министъра на здравеопазването Христо Хинков директорът на "Пирогов" да бъде освободен.

Това е, което се обадих вчера да кажа на господин Борисов, каза Василев и отрече да е определял в телефонен разговор с Бойко Борисов казусът с оставката на директора на "Пирогов" като "глупост", цитира думите му БНР.

Василев беше категоричен, че ако бюджетът не бъде приет тази година, това автоматично означава, че политиката, която води, не се приема от партиите, които подкрепят правителството, и ще подаде оставка.

Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев каза вчера, че забавянето на бюджета не било проблем, след като бюджетът за 2023 г. бил приет през юни.

Финансовият министър се срещна днес с председателя на бюджетната комисия и зам.-председател на ПГ на ДПС Йордан Цонев (ДПС), с когото уговори график за обсъждане на промените в данъчните закони и на бюджета за 2024 г. Срещата се проведе ден след като ГЕРБ обявиха, че няма да участват в дискусии на проектите правителството заради, според тях политическото, уволнението на директора на "Пирогов". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече случилото се "брутален акт към докторите и всички останали".

Асен Василев смята, че правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която той води и хората, които назначава. Ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, че трябва да бъде подкрепено, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата, каза Василев.

По-рано днес министър Хинков защити позицията си за смяна на ръководителя на Института "Пирогов" с аргумента, че към момента загубата на "Пирогов" от 31 млн. 408 хил. лв., се е увеличила със 7 милиона и че размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че то е декапитализирано. Здравният министър отбеляза, че когато получи доклад, в който са установени нарушения, е длъжен да предприеме необходимите действия, защото в противен случай може да бъде обвинен в безстопанственост. Одитният доклад е предоставен и на прокуратурата, АДФИ, Сметната палата и на ДАНС, които от своя страна са предприели по-нататъшни действия, каза Хинков.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
хахо

хахо

07.12.2023 | 17:03

На кой даваш 8 милиарда? - На този който не изпълнява законите в тази страна ли? На този който произвежда некачествени и некомпетентни медицински специалисти ли! На този който държи и храни чрез системата на Здравеопазването некомпетентни лекари и медицински кадри ли! На този който работи по противоконституционни и противозаконни закони, които си противоречат един на друг ли! На този който работи според закон в който един член противоречи на друг член от същия зокон ли!( Закона за Здравето) На този който управлява сектор който работи по некомплектовани наредби изключващи цял ред заболявания ли! Това ли е работата на този Министър? Да не се осигуряват помощни средства за хората със зрителни увреждания в разрез с чл 13, ал. 1, т. 3 от Кодекса са социално осигуряване! Както и ред други още!

Отговори
0 0
Аз пък призовавам Асен Василев да подаде оставка

Аз пък призовавам Асен Василев да подаде оставка

06.12.2023 | 19:28

Няма да ме послуша обаче.

Отговори
6 1
То целият български народ го призовава за същото

То целият български народ го призовава за същото

06.12.2023 | 20:00

Без шепа успани с промити канчета,цанили се за ПП-г€йски тролове.

Отговори
5 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?