3906

Асен Василев: Няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите са ниски ВИДЕО

 
 
Време е да правим модерна икономика и да вдигаме доходите на гражданите, заяви финансовият министър

Няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите са ниски, каза още Асен Василев.

"Тази година ще завършим на дефицита, който е заложен в бюджета - 3%". "Проблемът според мен е, че се показва за трета година, че България може да има 3% дефицит, може да има рекордни инвестиции, истинска социална политика и всичко това да се върже с данъчната политика без да се вдигат ставките на данъците", каза Асен Василев.

„Повечето критики, които идват, са базирани на философията на „постната пица”. Време е да правим модерна икономика и да вдигаме доходите на гражданите. Виждате, че задържаме данъчната политика. И работим за инвестиции в държавата”, заяви финансовият министър.

„Политиката, която провеждаме от 2021 година досега, е, че няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите са ниски. Трябва да се вдигне цената на труда, трябва да станат по-високи заплатите. В същото време да инвестираме в нови машини, в пътища, в железници, така че държавата да може да дръпне напред и да се вдигне производителността на труда”, каза Василев.

Той каза, че няма да се вдига данък „Сгради”. А на общините се дава възможност сами да определят данъчната си основа и ставка, информира nova.bg.

„Според текста на Сдружението на общините всяка община има да използва статистиката, за да определи за всеки район, а не само за цялата община, ставките”, каза Асен Василев.

„Всяка община ще си го преценява, ще си има нейното решение в нейния общински съвет. Нито една стотинка от тези данъци не идва в държавата. Нито път МФ или държавата могат да накарат някой да вдигне каквото и да е данъци. Това предложение, което идва от самите общини. Ние сме технически вносители на това предложение в парламента, защото общините нямат директна парламентарна инициатива. Но това е предложение, което идва от самото Сдружение на общините. Аз съм учуден, че ГЕРБ го атакува, тъй като ръководството на Сдружение на общините са основно хора от ПП ГЕРБ и това е тяхно предложение, което ние само вкарваме в парламента”, каза Василев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
22 коментара
Мразим Евроджендърите

Мразим Евроджендърите

15.11.2023 | 07:21

Остави заплатите, кажи какво правихте с ПростоНаско в единичната стая в хотел Кристъл Палас?

Отговори
4 3
дайте да дадем

дайте да дадем

15.11.2023 | 06:47

Затова ли увеличавате данъците? За да станем богати? Вие населението за какво го смятате? Нови милиарди за Америка, а народа да стрижем до дупка! Къде са безплатните банкови сметки за пенсиите и заплатите?

Отговори
8 2
Хърков

Хърков

15.11.2023 | 07:46

След толкова десетки милиарди, заминали за русия през лукДОЙЛ, малко баланс не е излишен!

Отговори
5 0
Щом направихте цените европейски

Щом направихте цените европейски

15.11.2023 | 00:24

Трябва и доходите тоест заплати и пенсии да са европейски. .

Отговори
10 0
Хм…

Хм…

14.11.2023 | 23:39

Глупости на търкалета. Икономиката се развива със скоростта на охлюв, обаче вдигаш заплатите и ставаме богата държава? Или всички цени скачат в пълен синхрон, което наблюдаваме всъщност? Че ние това вече го минахме, ако Костов не беше махнал трите нули, сега средната заплата щеше да е два милиона лева.

Отговори
7 2
Доходи

Доходи

14.11.2023 | 22:34

Както се вижда от повечето коментари май не се искат по високи доходи от заплати, странно значи хората имат добри доходи, е върви я разбери а пък в Европа сме най бедните

Отговори
6 4
Спокоен

Спокоен

15.11.2023 | 06:08

Абе искат им се високи доходи, ама да не им ги вдига Асен...

Отговори
7 0
Затова ви направихте цените европейски и даже отгоре

Затова ви направихте цените европейски и даже отгоре

14.11.2023 | 22:21

И заплатите на депутатите 6800 лв без добавките а пенсиите може би ще се вдигнат ама може би след осем месеца защото тогава няма да си финансов министър мръсник.

Отговори
8 3
Психаря

Психаря

14.11.2023 | 21:47

Къде ти е татковината Демек къде ще си местиш кибуца утре Някъде у другия континент ли Мильо остава тук Щото няма другаде къде да намери Родината си И пита

Отговори
2 2
До психясалия болшевишки цървул

До психясалия болшевишки цървул

15.11.2023 | 09:02

Моята родина е България, мършо болшевишка. Твоята коя е? рашистан или арабските им слуги от хамас и други такива талибани.

Отговори
3 1
Мильо

Мильо

14.11.2023 | 21:01

Мамин Мильо Според Кукорчо ти е доход натрупан нейде в миналото Ама не скътан в дюшека и офшорни зони А на светло И щом е на светло Окукорения Кукорчо ще ти го лапне не чрез данъци А чрез инфлация Само стой че гледай

Отговори
7 3
Психиатъра

Психиатъра

14.11.2023 | 21:35

Мильо, мильо в бедната ни татковина е пълно с ИДИOТИ като теб , отрепко.

Отговори
4 3
Ама

Ама

14.11.2023 | 20:41

Окукорения не го интересува частния сектор що се касае фонд заплати Окукорения Кукорчу го интересува оня държавен областен общински служител който чиннопоклоно търчи на изборите да си защити заплатата А у частния сектор Шапка на чуджук Чорбаджия друг Текучество Липса на работна ръка Стимулиране под масата Не че Кукорчо не го прави Същото под масата Привиква Кукорчо Вътрешния Министър и му казва Пари няма Действайте И ония действат Поредната акция за щавене на шофьорите Как ги делкат там горе те си знаят Народа е в невидение Ама на това му викат грижа за Народа Храниме 20 000 армия и на тоя фон 60 000 полюция Къде и кой всъщност е врага Външен или вътрешен От кого ни пазят или се пазят Кукорчовци и Тикви разни За Сопола знаем Той е баш каратист Студения резерв го пази

Отговори
5 6
Ъдъ

Ъдъ

14.11.2023 | 20:33

Нама как да сме богата и с ниските данъци особено на имотите те просто са символични

Отговори
3 9

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?