71

Асен Василев: ГЕРБ са шизофренични! Кирил Петков: Ще осветяваме всяка кражба

Следващият път, когато Борисов събори поредното правителство, да има предвид, че създаването на правителство е много по-трудно, отколкото неговото разрушаване, заяви Кирил Петков

 

"Продължаваме промяната-Демократична България" ще бъде ясна проевропейска опозиция и ще се борим за всичко, което е по пътя на България към Европа и е антикорупционно. Всяка кражба, която видим ще осветяваме и няма да разрешим България да се върне в старите времена, които всички си спомняме в недалечното минало.

Тук е важното да се каже, е че г-н Борисов да не прехвърля отговорността на другите партии, той е първа политическа сила. Заявяваше през цялата кампания, че ще бъде водеща, стабилна партия за управлението на България. Сега трябва да демонстрира, че зад тези думи е имало някакъв смисъл.

Това заяви на брифинг в кулоарите на парламента Кирил Петков от ПП-ДБ след провала на избор на председател на Народното събрание днес и след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини доскорошните си партньори във властта в безотговорност, пише dnes.dir.bg. 

Припомняме, че Борисов заяви: "Ако Денков имаше малко повече чувство за самокритика, щеше да знае първо, че успехите, които иска да си припише, са направени повече от нас. Тъй като сме по-голяма партия. И беше лесно той да бъде избран за премиер, защото тогава имаше един отговорен - ГЕРБ, като първа политическа сила се съгласи във втория мандат да направи правителство. А сега има една безотговорна ПП, която иска да хвърля държавата в хаос", заяви Борисов. И добави, че ГЕРБ не може да направи коалиция само с ДПС, а е необходим по-широк формат за едно правителство на споделена отговорност с повече партии. 

"Следващият път, когато събори поредното правителство, и не си спази уговорката, да има предвид, че създаването на правителство е много по-трудно, отколкото неговото разрушаване", опонира му задочно Кирил Петков. 

Той каза, че стоят рамо до рамо в коалицията на ПП-ДБ и ще бъдат предвидими пред своите избиратели.

Съпредседателят на ПП Асен Василев пък обяви политическите си опоненти от партията на Бойко Борисов за шизофренични.

"Мисля, че ГЕРБ са шизофренични. Плюха ни в продължение на един месец, че нищо не можем и сме закарали държавата в криза, а сега искат подкрепа от нас за правителство. Това е несериозно. Значително по-лошо е, че след като сътвориха хаоса сега не могат да сложат ред в него", аргументира се Василев.

Бившият финансов министър окачестви като безотговорно това, че през последните три години ГЕРБ са изпратили страната 5 пъти на избори.

"И не направиха нито едно правителство. Надявам се да не ни пратят на избори и шести път. Тази пресконференция бе свикана, за да обясним какво ние като опозиция искаме да внесем като законодателна програма. Смятам, че е важно да се заявqт четирите основни закона, които ние считаме, че трябва да бъдат приети от това Народно събрание, независимо дали ще се формира кабинет. Това са Законът за съдебната власт, Закон за личния фалит, Законът за защита на лицата, подаващи сигнали за корупция и правилата за Антикорупционната комисия", каза още Асен Василев.

От своя страна председателят на "Демократи за силна България" Атанас Атанасов коментира, че коалицията е сплотена и обединена, въпреки заклинанията, които са били отправени към нея по време на предизборната кампания. "Ще бъдем ефективна опозиция и ще работим за българските граждани", добави той.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?