2374

Асен Василев: Да подаряваме кученца на Путин не е българският интерес, друг е

"Българският интерес е в истинската диверсификация." Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по горещата тема с доставките на природен газ за страната ни.

"А не да седим и да се кълнем, че имаме един доставчик и че ако го няма него, всичко ще умре. Позицията на Бойко Борисов е тази - трябва да ходим да подаряваме кученца на Владимир Путин, за да не ни спре газа. Българският национален интерес е съвсем друго", каза той в интервю за БНР.

Той коментира горещата тема с проблемите и протестите на превозвачите. 

"Да се говори, че държавата не си изпълнява ролята, не е вярно. Това, което превозвачите искат, е допълнително финансиране и компенсиране, извън което държавата трябва да предостави като субсидия. Дали сме от парите на гражданите повече за субсидиране на транспорта, но всяко допълнително искане е да се преразпределят средствата на гражданите в посока на малка група превозвачи", каза Асен Василева.

И поясни, че обхватът на тол системата се разширява, защото са премахнати винетките за превозвачите: "Не е нормално българските граждани с колите да плащат 2/3 от средствата за пътищата в страната. Който повече ползва пътищата е справедливо да плаща повече. Ако превозвачите са съгласни да върнем винетките, да го предложат. Тогава ще видим дали сметката няма да излезе във вреда на превозвачите, и то на малките превозвачи".

В предаването "Неделя 150" Асен Василев допълни, че държавата ще продължи да компенсира бизнеса заради надценката на електроенергията, докато се намери вариант за промени, които да се договорят с работодателите, с Министерството на енергетиката и с енергийната комисия в парламента.

"Цените на енергоносителите в света се качиха драматично и няма да паднат скоро. Електроенергията е българска и премията към държавните дружества може да се върне под формата на компенсации. Правителството може да обере шока, да помогне на бизнеса да направи прехода, но няма как, при условие че цената на петрола се е вдигнала двойно, да кажем на бизнеса, че ще остане на старите цени на бензина и на дизела, защото това са ресурси, които не са български".

Вицепремиерът и финансов министър говори и по темата, че акцизът върху електроенергията на голяма част от типовете производства плюс електроенергията за обществения транспорт отпада.

"Отпада акцизът върху метана. Ще се възползваме от пълната възможност за зануляване на акцизите на всичко, което европейската директива позволява. Такава възможност е имало и преди, но страната не се е възползвала досега. В понеделник ще обявим всички мерки", заяви Василев.

Той прогнозира, че инфлацията у нас предстои да се успокои, тъй като тя вече е калкулирана във всички стоки и услуги.

"Във всички сектори има ръст на икономиката за първото тримесечие. Има един-два сектора с около 1% спад", отчете Асен Василев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
Филибето

Филибето

15.05.2022 | 20:06

Този хасковски джендър да си ходи по-бързо, че аман от схемаджии в БГ. Да си сменят името на "Продължавеме Схемите с Нови Гладници".

Отговори
2 1
Пловдив

Пловдив

15.05.2022 | 18:13

Абсолютно подкрепям Министър Василев! Ние имаме нужда от стабилни икономически партньори, а не от такива които използват природни суровини за да налагат политически натиск на България!

Отговори
4 8
до Пловдив

до Пловдив

15.05.2022 | 18:55

Посочи един единствен пример през последните 30 години когато Русия е използувала суровините си за политически цели в България. Не ми пробутвай спирането на газа преди години по вина на Украйна която не си плащаше газа.

Отговори
3 2
Измамник

Измамник

15.05.2022 | 18:13

ИЗМАМНИК

Отговори
7 1
комунист

комунист

15.05.2022 | 17:05

Що го плюете човека нали Вие го избрахте? Гласувате на пук на нас комунистите а после ревете .Не Ви разбирам, обяснете или поне си посипете умните глави с пепел.

Отговори
7 2
Пешо

Пешо

15.05.2022 | 16:10

Сигурно се гордеят с този злобен не дипломатичен предизвикателен тон на нищо не решаващи пионки.

Отговори
8 4
Що бе,има газ

Що бе,има газ

15.05.2022 | 15:23

В отверстията на Корчо и Кокорчо......като ги натисне народа,ще излезе шистов,безплатен и смръдлив.

Отговори
12 7
Кокорчо

Кокорчо

15.05.2022 | 15:21

След време всички даряват на Путин,кой територия,кой ресурси, кой задник,да бъде наритан......

Отговори
8 10
Блиц новина

Блиц новина

15.05.2022 | 14:55

Всеки който оближе на путин "оня работа" и си прeдостави гъзa на русия получава безплатно газа

Отговори
7 9
Продажник не ми говори за кучета санкции и ембарго А говори за цената

Продажник не ми говори за кучета санкции и ембарго А говори за цената

15.05.2022 | 14:09

Мръсен продажник говори за цената на бензина. Не ме интересува към коя зависимост тласкаш България интересува ни цената на бензина и как ще компенсираш българския гражданин а не бизнеса. Мръсен продажник!

Отговори
16 12
Киро

Киро

15.05.2022 | 14:17

Стига с тая цена, бе рубладжия. След като твоя Газпром спря незаконно газа за България най-важното е да има газ, цената идва после.

Отговори
13 13
Сем

Сем

15.05.2022 | 14:09

Последният ще се смее и подиграва най-добре.

Отговори
15 5

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?