4232

Асамблеята на НАТО реши: Край на забраната Украйна да използва западни оръжия по цели на руска територия

Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна до победа, предаде БТА от НДК, където се провежда пролетната сесия на Асамблеята. Във форума, който започна в събота в София, участваха близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 партньорски страни и парламентарни организации.

В декларацията за Украйна делегатите внесоха поправка в подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява чрез вдигане на някои ограничения за използване на въоръжение, предоставено от НАТО и партньорите, и възможността да се атакуват легитимни цели на територията на Русия.

При дебатите италианските представители заявиха, че те изпращат военна помощ на Украйна при условие, че тя няма да се използва на руска територия.

Представителите на Великобритания подчертаха, че "няма смисъл ракетите да не може да бъдат използвани срещу Русия, докато Русия стреля срещу Киев". "Трябва да признаем, че Украйна губи тази война в момента. Не можем да продължим да казваме на Украйна да не стреля ракетите си по Русия, която щастливо стреля своите по Киев. Ще е много тъжно, ако не приемем тази поправка", каза представителят на Лондон.

Френските делегати бяха категорични, че до момента Украйна е спазвала всички рестрикции по отношение на оръжията, както и принципите на международното право, но не такъв бил случаят от страна на Руската федерация.

Представителите на Канада приветстваха предложението и дори предложиха по-строга формулировка.

Твърдо в тази посока реагираха и от Литва. Един от представителите й припомни за видеото с президентски от изгорената печатница за детска литература. "Военната помощ за Украйна и ограниченото ѝ използване, да го кажа по-леко, изглежда двулично. Това е като да играеш баскетбол с белезници", каза той.

Подкрепа за отпадането на "червената линия" на НАТО дойде и от Естония, Нидерландия, Швеция.

Предложението мина с девет гласа "против".

"Благодаря ви. Това е много важно за нас, защото е като да се бориш с една ръка зад гърба. Тази ситуация в Харков, при която за съжаление не можахме да я спрем, но имахме информация за военните до границата, но нямаше как да стреляме, за да ги отблъснем. И това доведе до загуби на военни и цивилни и доведе до окупация на територия", казаха представителите на Украйна.

Киевските делегати благодариха и призоваха да получат зелена светлина за атакуване на легитимни руски военни цели на руска територия.

С друга декларация парламентаристите от държавите членки на НАТО одобриха молбите на Малта и Косово да станат делегации на асоциирани членове.

Асамблеята препоръча още създаването на център за Център за демократична устойчивост в Централата на НАТО в Брюксел, който да пази основните демократични ценности на алианса, като се бори с дезинформацията.

"НАТО е най-успешният съюз в историята, защото умее да се променя и адаптира", заяви при откриването на пленарното заседание днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. "Трябва да разработим нови планове за отбрана и да гарантираме, че имаме необходимите сили, по-голяма бойна готовност и нови способности, за възпиране", посочи той. Според генералния секретар добрата новина е, че Европа прави това.

"Украйна ще бъде по-слаба, ако продължаваме да подкрепяме страната с половинчати мерки", заяви президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба. "Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон трябва да кажем ясно, че членството на Украйна е тръгнало по необратим път", каза още той.

"България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза служебният премиер Димитър Главчев. "НАТО остава гарант за сигурност и просперитета на България", посочи премиерът.

"Украйна защитава не само себе си, Украйна защитава Европа и нашите ценности, нашите принципи", заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова. На преден план тя изтъкна също необходимостта от засилен фокус върху Черноморския регион и Западните Балкани.

"Нашата Европа е континент, белязан през вековете повече от война и конфликти, отколкото от мирно съвместно съществуване, сега до голяма степен е обединена от един отбранителен съюз и Европейския съюз. Никога преди това толкова много европейски държави не са си сътрудничили толкова тясно и многостранно", коментира третият заместник-председател на шведския парламент Керстин Лундгрен.

"Пълноправно членство в НАТО е крайната цел на Украйна", заяви във видеообръщение украинският министър на отбраната Рустем Умеров.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе отличен с Наградата за изключителна служба към алианса.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?