1939

Андрей Гюров отговори на обвинението на Слави Трифонов

Предлагаме ДДС за потребителите на централно парно и газ да падне от 20 на 9%, заяви председателят на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров в ефира на "Тази сутрин" по Би ти ви.

Мярката ще е част от пакета мерки, които правителството ще предложи в отговор на кризата. Те ще струват около 2 млрд. лв. до края на годината. Парите са осигурени в бюджета и няма да се теглят допълнителни заеми за тях.

Мерките не са под натиска на улицата, отговори на президента Румен Радев Гюров. Той не се съгласи и със Слави Трифонов, че управляващата партия "си прави каквото иска". "В петък имаше експертен съвет за мерките. Любомир Каримански изпрати допълнителен имейл с неговите предложения с допълнителни мерки и ще ги разгледаме. Той присъстваше на съвета, но когато има някаква допълнителна информация, тя се споделя с всички по този начин", обясни председателят на ПП. Не знам откъде Трифонов черпи тази информация, той не участва нито в лидерските, нито в експертните съвети. За нас е изключително важно диалогът да върви, допълни Гюров.

Не е имало нерегламентирани опити да се заобиколи националния ни интерес по отношение на Северна Македония. Всякакви стъпки към вдигане на ветото минава през подписането с тях споразумение. Нашата позиция е, че трябва да са част от ЕС, но очакваме съответните стъпки от тях. Съгласен съм, че цел на руската политика е да дестабилизира Балканите и затова приемането на РМС и Албания в ЕС е стъпка в правилната посока, коментира Гюров.

1,4 млрд. лв. от пакета мерки ще бъде насочен за увеличение на пенсиите, така че в тях да се включат сегашните добавки и увеличението да изпреварва инфлацията. Минималната ще се вдигне от 370 на 450 лв., а останалите – пропорционално. Отпада прагът и максималната пенсия може да стигне 3400 лв., като тя ще се върже с максималния осигурителен доход. От октомври се планира и преизчисление чрез промяна на швейцарското правило, за да се премахне неравенството между хората, които са се пенсионирали по-рано или по-късно – формулата да не е 50% от инфлацията и 50% от осигурителния доход, а винаги да се гледа по-високото от двете. Промяната ще е със задна дата от 2008 г.

За работещите родители ще се увеличи данъчното облекчение от 450 на 600 лв. за едно дете и от 900 на 1200 лв. за две деца. Помощите за деца инвалиди също се вдига с 33%, като средствата ще могат да се ползват на тримесечие, а не в края на годината.

При намаляване на ДДС и акциз различните горива ще поевтинеят с между 10 и 32 ст. Все още не е ясно как ще се администрира и какъв ще е механизмът на мярката за отстъпка от 25 ст. при зареждане на до 50 литра на месец.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
А така

А така

17.05.2022 | 11:12

Браво! Кажи му на чалгаря щото той знае само от диванчето в къщи по фейса, без да е наясно изобщо какво се случва. За него важното е да прави парчета както винаги, народа 2 пъти му даде шанс той се о_сра и разтури всичко.

Отговори
4 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?