3906

73-годишен уролог удря първия звънец на новия парламент

Доктор Силви Кирилов от „Има такъв народ“ (ИТН), който е най-възрастният народен представител в 50-ото Народно събрание, ще открие първото заседание на новия парламент в сряда. 73-годишният уролог все още практикува.

По Конституция на първото заседание депутатите полагат клетва и избират председател и заместник-председатели на парламента.

Силви Кирилов е избран за народен представител от Бургас. Той беше най-възрастният депутат и в 47-ото Народно събрание и откри първото му заседание на 3 декември 2021 г. Тогава обаче влезе от Хасково.    

Георги Николаев Кръстев от ГЕРБ-СДС пък е най-младият народен представител в 50-ия парламент. Той е на 24 години, избран от Русе. Беше най-млад и в предишното 49-о Народно събрание.  

Иначе мъжете в новия парламент са 176, а жените - 64.

Народните представители ще положат клетва -  „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“. След полагането й народните представители ще подпишат клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химните на България и на Европейския съюз.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това се предвижда да бъде избран председател на парламента. Той ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Припомняме, най-голямата парламентарно представена сила в новия парламент е ГЕРБ-СДС с 68 народни представители. Втора по численост е ДПС с 47 депутати. Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" взе 39 мандата, а четвърта е "Възраждане" с 38. Останалите три парламентарни групи са на БСП с 19 народни избраници, "Има такъв народ" с 16 и влязлата за първи път в парламента "Величие" с 13.

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?