Следвайте ни

ВКС гледа днес делото за заличаването на партия „Възраждане"

viber icon

Делото за заличаването на партия „Възраждане" продължава пред Върховния касационен съд (ВКС) днес. От 9 часа в столицата ще се решава съдбата на партията на Костадин Костадинов, която получи близо 2,5% ( над 78 хил. гласа) от вота на последните избори през април.

През февруари Софийският градски съд (СГС) отхвърли искането на прокуратурата за заличаване на  „Възраждане“ и отказа да разпусне партията. Дотук се стигна, след като миналата година прокуратурата внесе иск за заличаване на „Възраждане” заради установени нарушения при регистрацията.

Припомняме, че до делото се стигна, след като държавното обвинение твърдеше, че при учредяването на формацията през 2015 година са присъствали по-малко от минимално необходимите 500 граждани.

Прокуратурата се позова на своя проверка, според която към датата на провеждане на Учредителното събрание на „Възраждане“ 86 лица са били в чужбина. На първа инстанция СГС категорично отхвърли тези твърдения, но прокуратурата обжалва пред по-висша инстанция. Решението на ВКС ще бъде окончателно.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Кръговратът на природата

Кръговратът на природата

31.05.2021 | 08:23

Ако заличат Костя, неговите хора масово ще гласуват за др. Жан, и той ще влезе в новия парламент!

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?