Следвайте ни

Вижте заплатите и бонусите, които получават евродепутатите

viber icon

Всички евродепутати получават една и съща заплата, която се ocигypявa чpeз бюджeтa нa пapлaмeнтa, пише burgasinfo. Оcнoвнoтo мeceчнo възнaгpaждeниe възлиза на малко над 8757 евро (брутна сума). Но то подлежи на облагане с европейски данък и осигурителни вноски, след което възлиза на 6 824,85 евро. Или около 13 306 лева.

Тази сума обаче може да се намали още. Това се случва, ако държавата, от която идва депутатът, реши да обложи доходите му с националните данъци. 

Депутатите получават и пари, с които да посрещат ежедневните си нужди. За да управляват разходите си за офис например, се предвижда надбавка за общи разходи в размер на 4 513 евро на месец. 

Именно това финансиране е едно от най-оспорваните. Причината – сумата може да бъде депозирана директно в личните банкови сметки на членовете на Европейския парламент. А те не са задължени да разкриват как изразходват парите. 

Засега няма изгледи тази политика да се промени. Точно обратното, през септември 2018 г. Европейският съд предизвика широко недоволство, след като одобри отказа на Европейския парламент да предостави достъп до документи, свързани с общи разходи на депутатите, на журналисти. 

Мотивът – обработката на повече от четири милиона документа, които са изискани, ще бъде прекалено тежка задача за администрацията. 

Когато пътуват във връзка с задълженията си като депутати, те трябва да представят фактури. Ако го направят, разходите се възстановяват.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?