Следвайте ни

Вижте плана за възстановяване на България

viber icon

Вицепремиерът и спец по еврофондове Томислав Дончев представи проект на Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Събитието има за цел да постави началото на поредица от публични дискусии относно посоката за развитие на страната ни.

Next Generation EU е нов инструмент, създаден по предложение на Европейската комисия и целящ устойчиво, съгласувано и справедливо възстановяване на държавите-членки на ЕС от кризата, породена от пандемията от COVID-19.

Комисията предвижда разгръщането на инструмента чрез три стълба – оказване на подкрепа на държавите-членки за тяхното възстановяване, стимулиране на икономиката и частните инвестиции, извличане на поуки от кризата.

„Европейските лидери имаха мъдростта и смелостта да предвидят финансиране за борба с последиците от пандемията COVID-19, икономическата и социална криза свързана с нея”, коментира вицепремиерът.

„Бюджетът на ЕС , многогодишната финансова рамка за 2021-2027 е над 1 трилион евро”, обясни Томислав Дончев. И допълни, че 750 милиарда евро е пакетът „Европа от следващо поколение”.

„Предизвикателствата пред България са добре известни – реформи в публичните сфери, социалната сфера, образованието. Има огромна нужда от инвестиции в частния сектор, за да произвежда продукция с по-малко разходи. От ключово значение е България не просто да произвежда повече, а производството да е с по-висока добавена стойност”, коментира вицепремиерът.

Сега България е изправена пред новите предизвикателства от коронакризата.

„Необходима ни е комбинация от инструменти - инвестиции от националния бюджет, от кохезионната политика, оперативните програми,  програмата за развитие на селските райони и инвестиции от плана за възстановяване и развитие”, обясни вицепремиерът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?