Следвайте ни

Вижте новите оферти за бригадите в САЩ

Кандидатите с по-добър английски се натискат за сервитьори заради бакшишите

viber icon

Студентски бригади в САЩ дават възможност да се заработят пари, да се усъвършенства владеенето на английски, да се понатрупа социален опит, а и да се опознае чужда култура. Ползите са се доказали в годините, но как да изберат дестинация и оферта тези, които искат да пътуват следващото лято? 

Добър ориентир може да бъде опцията на една от много посреднически фирми на пазара - „Интеграл”, която позволява сравняване на оферти в сайта на организацията. Освен това всички консултанти са пътували по програмата „Work and Travel” и могат да бъдат полезни с личните си впечатления. 

И тази година американските работодатели предлагат характерните за програмата позиции в услугите, туризма, ресторантьорството, атракционите. Най-масово е мястото на камериер или служител в перално отделение. Иска се средно владеене на английски, а 

възнаграждението е $9-10 на час

Толкова взима и спасител на басейна. Най-ниска е ставката за сервитьорите, но те са най-високо платени заради бакшишите. Регламентираното заплащане е между 2 и 4 долара, но американците имат негласното правило да оставят на сервитьора около 20% от сметката. Добре печелят дори помощник-сервитьорите. Ставките за разпоредители в увеселителни паркове или персонал, който настанява в лифта и закопчава коланите, са също около $9-10 долара на час. 

Тази година се появяват и нетипични позиции, но те са по-скоро изключение, казва консултантът от „Интеграл” Елиза Каркорова. Един от примерите е шоколатиер -служител в магазин за шоколадови изделия в Калифорния. Препоръчително е кандидатите да имат някакъв опит в сладкарството, но не е задължително. Друга нетипична оферта е за работа като фотограф в магазин за сувенири в Колорадо. Не е нужно желаещите да са майстори с обектива, на място им показват какво се очаква от тях. Музей на знанието в Мъртъл бийч пък търси помощници на служителите титуляри за летния сезон. 

Тенденцията е студентите да търсят все повече работни оферти, които включват осигурено настаняване, както и допълнителни преимущества като храна, бонус в края на сезона, възможности за допълнителни часове, които се заплащат по-добре, казва Елиза Каркорова. 

Наблюдава се и по-силен интерес от страна на младежи с по-високо ниво на владеене на английски език към работни оферти като сервитьори, помощник- сервитьори, както и всякакви други позиции, за които ще получават бакшиш. 

Колко може да се заработи по време на престоя, много зависи от това къде работи студентът, на каква позиция е, как се справя и, разбира се -

какъв начин на живот води и какви разходи прави. 

В повечето случаи студентите не само си връщат направеното вложение за програмата и пътуването, но и успяват да спестят допълнително пари. "Мнозина избират да пътуват след края на работния си период и влагат част от спестените средства именно в това, което е чудесно, защото има какво да се види в Америка", казва Елиза Каркорова. Много често спестяванията се заделят, за да обезпечат ново пътуване отвъд Океана през следващото лято. 

Най-добре е кандидатите да се ориентират и да задействат процедурите още сега, докато има голямо разнообразие от оферти, таксите са по-ниски и може да се купи по-изгодно самолетен билет, съветват консултантите. 

През декември престои първият от тъй наречените Job Fair, на който кандидатите се срещат на живо с американци, които провеждат интервютата за подбор. Участието става с предварително записване. Ако младежът бъде одобрен на срещата, се задействат процедурите за работно разрешително. Такива интервюта ще има също през февруари и март. Който не се включи в тях, ще бъде препитан по Скайп, което също е обичайна практика по програмата. Условието е студентите да са в редовна форма на обучение, подчертава Елиза Каркорова.
Според нея освен че одобрените работят в различна среда и трупат ценен опит, голямо предимство на програмата е възможността да влязат в системата за стимули. Докато у нас тя не е толкова развита, американците са прочути с това, че мотивират усърдните и отговорните с повишения и по-добро заплащане.

Борислав Наумов

Борислав Наумов

Борислав Наумов е завършил Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има над 30-годишен опит в печатни и електронни медии. Бил е отговорен редактор в Агенция „Балкан”, на българското издание на в. New Europe, на сайта „Коментатор”, главен редактор на агенция Internews. Ръководил е отделите за вътрешна информация на вестниците „Дума” и „Република”, бивш зам.-главен редактор на в. „Дума”. Работил е като парламентарен репортер на в. „Класа”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?