Следвайте ни

ВИДЕО Проф. Ангелов разкри три варианта за колективния ни имунитет срещу COVID-19

viber icon

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов обяви три варианта за придобиването на колективен имунитет в страната ни срещу COVID-19: Оптимистичният вариант е в края на юни, реалистичният в края на юли, а песимистичният в края на август.

И допълни, че противоепидемичните мерки са били навременни, пълноценни и са дали резултат, а здравната система е издържала.

Това стана по време на редовния брифинг, на който проф. Ангелов говори за актуалната епидемична обстановка в страната. На него присъстваха също главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов .

На него беше отчетено, че трета седмица има спад на новите случаи.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че сме на 11-о място в Европа по заболеваемост и на 4-о на Балканите. По смъртност сме на 2-о място и в ЕС, и на Балканите.

Проф. Ангелов коментира и разпускането на НОЩ: Заповедта за разпускане на Националния оперативен щаб е логично решение и политиците не трябва да се опитват да правят политика от това. "Здравеопазването не може да бъде боксова круша, върху която да загряват политици или новопоявили се мераклии. Логично е да се разформирова, защото той е надинституционална структура. Следващият премиер ще създаде такъв консултативен орган. Брифингите на щаба ще продължат, отговорност ще носят здравният министър и държавният инспектор", заяви Ангелов след критиките относно заповедта на премиера в оставка Бойко Борисов за разпускането на щаба.

По думите му ситуацията в страната е различна.

"Информацията, с която разполагаме е много повече, в сравнение с началото. Изградихме работещ модел и вече знаем какво да правим. Нека не търсим политически насоки", призова министърът в оставка.

По отношение на ваксината на "АстраЗенека", Ангелов съобщи, че до момента има становища от няколко експертни съвета и всички от тях съветват да се прилагат и вторите игли на ваксината.

"В понеделник ще дадем отговор и указания на хората с поставена първа доза от този препарат", обясни министърът в оставка. В отговор на журналистически въпрос той обясни, че няма данни за загинали българи след поставена втора доза на която и да е ваксина

А колкото до изтичащата извънредна епидемична обстановка, Костадин Ангелов обяви, че на 26 април ще бъде решено, дали да се удължи тази обстановка. Според него тя трябва да бъде удължена с 1 месец. А ако страната ни успее да постигне колективен имунитет със 70 процента с двете прилагащи се в момента ваксини, това значи около 2 или 2.5 милиона българи да са ваксинирани до края на юни. Тогава можем да си позволим липса на мерки, обясни той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?