Следвайте ни

ВИДЕО Премиерът Стефан Янев говори за финансовото състояние на държавата

viber icon

Депутатите  изслушват днес в парламента служебния премиер Стефан Янев и министри от кабинета. Янев даде повече данни около завареното финансовото и икономическо състояние на държавата.

"Министърът на финансите направи преглед на състоянието на държавата – приходи, разходи и необходимост от актуализация на държавния бюджет. Картината, която е заварил през май месец, беше меко казано притеснителна", заяви служебният министър-председател. 

„Установено е системно несъбиране на данъчни постъпления, премахнат последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата, било чрез измами, било чрез избягване на плащания“, посочи Стефан Янев.

„В първите дни на служебното правителство установихме, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета за разходи, които не са заложени в закона, е била изразходвана в първите 4 месеци на годината“, допълни още той, давайки пример с мерките 60/40 и допълнителните 50 лв. към пенсиите на пенсионерите. Така парите, заложени в бюджета за цялата година, са били изразходвани през април и края на май, обясни служебният премиер.

Поради това, че предходното правителство не е направило актуализация на бюджета, към момента на встъпването в длъжност възможностите на служебния кабинет за допълнителни разходи са били почти изчерпани. Кабинетът вече е подготвил законопроекти за актуализации на бюджетите – на държавата, на НЗОК и на ДОО, които вече бяха одобрени от Съвета за тристранно сътрудничество, а МС ще ги разгледа на следобедно извънредно заседание, така че да бъдат внесени в парламента в най-скоро време.

Стефан Янев отчете, че правителството се е натъкнало на силна концентрация на фирми, получили публични средства от плащания по обществени поръчки и различни програми. Така за 2020 г. държавата е платила на частни фирми 15,8 млрд. лв., от които 3,4 млрд. лв. са получили само 7 фирми. За първите 4 месеца на тази година, когато все още действаше кабинетът „Борисов 3“, само 3 фирми са получили 1, 3 млрд. лв. публичен ресурс.

„Има проверка на фирмите и всички техни подизпълнители, за да се засили публичният контрол“, каза още Стефан Янев. Той припомни, че голям държавен ресурс е разходен и за т. нар. „Инхаус“ поръчки, като рекордьор в това отношение е Агенция „Пътна инфраструктура“.

След Стефан Янев вицепремиерът Атанас Пеканов ще отговаря на въпроси за Плана за възстановяване и устойчивост и промените, направени от служебния кабинет.

Предвидено е и изслушване на министъра на икономиката Кирил Петков относно състоянието на Българска банка за развитие. Очаква се да стане ясно и дали преговорите за съставяне на ново правителство ще продължат и днес.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Истината

Истината

29.07.2021 | 12:30

Този и пионките МУ кога ще споменат, че въпросните 3 фирми се издължават редовно по кредитите си - публикувана справка в медиите. Кога ще кажат на какво основание ББР плаща вноска във Фонд Три морета/ Радев- това средна или малка българска фирма се води , според Петков? Защо не " провериха" ПИБ ?Въобще, много прозрачни станаха тези лаладжии, освен далаверите ,които успяват да прикрият и шмекериите преди назначаването.

Отговори
2 0
sex

sex

29.07.2021 | 11:45

Червената мутра Буци Таралежа беше нaeбaнa с 200.

Отговори
1 2
Истината

Истината

29.07.2021 | 12:34

Нищо подобно, даже има опасност да го върнат на бял кон, както направи и първото служебно правителство на пРезидента- Герджиков. Радев сам си каза: " За ревизия никога не сме говорили", прие щафетата от Бойко по сценарий на козяк с поредната им задача.

Отговори
2 0
Нали

Нали

29.07.2021 | 11:12

Червените бoклуци заграбиха властта с мpъсни трикове, и като с магическа пръчка новини за пожари и наводнения изчезнаха от медиите!

Отговори
3 3
Aхам

Aхам

29.07.2021 | 11:26

Червените кагебистки боклуци от S.I.C.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?