Следвайте ни

ВИДЕО Икономическият министър с важни разкрития за раздаваните кредити от ББР

viber icon

Част от раздадените от Българската банка за развитие големи кредити ще бъдат дадени на прокуратурата за проверка, обяви министърът на икономиката Кирил Петков по време на днешното изслушване в парламента.

Петков каза, че в последните седмици, след смяната на управата в ББР, са успели да разгледат кредитните досиета на 20-те най-големи кредита, дадени от банката, които покриват 90% от средствата на ББР - това са над 2 млрд. лв. 

Министърът даде няколко примера.

Единият кредит е за 150 млн., който има някакви имоти като обезпечение. В договора за кредитиране се казва, че кредитополучателят не може да се разпорежда с имуществото, докато не се изплати заема. Но глобата за това е само няколко хиляди лева.

При друг кредит, пак за 150 млн. лв., обезпечението е самото търговско предприятие, което е имало доходи близо 1 млн. лв., когато заемът е даден, но бизнес планът е бил много агресивен - предвидените продажби са 14 пъти повече в следващите 5 години.

Трети случай - кредит за 100 млн. лв. за дружество със затруднения, но имащо много хубав актив недвижим имот. Той може да изплати сумата, ако се продаде, но тук идва външен консултант, който е преструктурирал заема – разделя дружеството на две, едното поема хубавия актив, а другото не. По-голямата част от заема обаче във второто, а добрата компания не покрива риска на лошата. По този казус в момента надзорът събира данни и ще го вкара в прокуратурата.

Две от фирмите вече били изплатили част от кредита, след като министерството е публикувало списъка от топ 10 най-големи кредитополучатели, а те са бил част от него.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Асан

Асан

29.07.2021 | 20:01

Куче влачи диря няма

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?