Следвайте ни

ВИДЕО Бойко Рашков: Миграционният натиск е 30 пъти по-висок

viber icon

Депутатите в парламента изслушват служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

Той отговаря на въпроси за нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция на територията на страната, откакто служебното правителство е на власт.

Изслушването е по настояване на ГЕРБ-СДС. Преди дни от ГЕРБ заявиха, че мигрантският натиск на границата се е увеличил над 12 пъти за последния месец.

"Въпросът с мигрантите е много важен - не само за нашата страна, но той е и световен проблем. Ние също обръщаме много сериозно внимание на проблема, уверявам ви", подчерта Рашков.

И обясни, че от 70 дни в министерството се полагат всички усилия, защото наистина има завишен миграционен натиск, но такъв натиск е имало и преди служебното правителство.

"МВР е компетентният държавен орган, който осъществява контрол на държавната граница и към момента министерство продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натискт от мигранти нарастне изключително", каза той и обясни, че такъв натиск има дори и в Литва.

"Натискът е в 30 пъти повече отколко предходния период. Натиск има и в Гърция. Миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение и ние се стараем. Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване през страните, кат оглавната цел е достигане до държавите от Западна Европа", обясни той. 

Междувременно стана ясно, че фактори изиграли положителна роля за увеличаване на миграционния натиск са благоприятните климатични условия в страната ни в този момент, както и облекчените Ковид-мерки в нашата страна и в Турция. Миналата година мигрантите от лагерите в южната ни съседка не са имали право да ги напускат заради строгите мерки, а днес те могат да се движат свободно, обясни Рашков.

Рашков обясни, че няма държава в страната , която на 100 процента да гарантира,  че няма да бъде допуснат да премине емигрант.

 Уверявам ви полагаме всички усилия в тази посока, отнасяме се отговорно, каза вътрешният министър.

Що се отнася до граничните съоръжения той обясни, че няма лични впечатления на този етап за тяхната цялост и изправност. Той планира да посети граничните зони заедно с областните управители, тъй като те имат отговорност за тяхната поддръжка.

През месец май са направени 2500 опита за преминаване на граждани от трети страни , 113 лица задържани

Юни 4504 лица са опитали да минат нелегално границата ни, задържани са 61 граждани, което е намаление в сравнение с предходния месец. През юли се отчита 5 процента намаление на лица опитали да преминат лица от предходния месец, обясни Рашков.

17 621 граждани опитали да влязат в българия, като 16 900 са се завърнали във вътрешността на съседните държави, след като са установили наличие на патрули по границата. И 500 граждани са задържани.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Мале

Мале

30.07.2021 | 13:15

ооо този трябва да се разследва от прокуратурата, не е нормален министър. Пълен хаус е в министерството му!

Отговори
1 0
Сем

Сем

30.07.2021 | 12:38

Бойко затова ли ходи да прави метани,и да целува ръка на Ердоган.Писаха,че молбата му е била Ердоган да пусне бежанците и да наводни България,за да отмъсти на Радев.Ако е така-нямам думи.Едно време бай Тошо обгради границите с язовири,в случай че тръгнат войски-да ги наводни.

Отговори
0 4
Йово

Йово

30.07.2021 | 09:54

Вие за два месеца обръщахте внимание само да си нагласте изборите, но забравихте, че не е 1995 година, когато сплашвахте народа, за да гласуват за комунистите. Забрававихте, че имате и други ангажименти, но не само Вие щ, а целия служебен кабинет начело в Радев.

Отговори
10 3
БОХО ХОХО И  МОХО

БОХО ХОХО И МОХО

30.07.2021 | 09:14

АРМИЯТА ТРЯБВА ДА Е ТАМ КЪДЕТО ИМА НУЖДА ОТ НЕЯ НЕ ДА ОТГЛЕЖДАМЕ ЛАЧЕНИ ВОЙНИ ...С РАБОТНО ВРЕМЕ ОТ 8 ДО 5 ЧСА НА СРЕД ГРАДА ...И ЧАТ ПАТ НЯКОЕ ИЗЛИЗАНЕ СРЕД ПРИРОДАТА ЗА РАЗКОШ....

Отговори
12 0
БОХО ХОХО И  МОХО

БОХО ХОХО И МОХО

30.07.2021 | 09:12

РАШКОВ ИМ ИЗКРИВИ ШАЙБАТА НА ВСИКИ ДОЛ.НИ ТВАРИ ГЕРБАДЖИЙСКИ..... НАЙ ЛЕСНОТО НЕЩО Е ЕМИГРАНТСКАТА ВЪЛНА ....КАТО СИ ВЪРНЕМ АРМИЯТА И ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ПО ГРАНИЦИТЕ ЩЕ СЕ СЕТЯТ ОТ КЪДЕ И КАК ЩЕ МИНАВАТ.... ХВАНАТ ТРАФИКАНТ БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА ДО ЖИВОТ В ПАНДЕЛАТА.... А ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ДОКАТО Е ЖИВ ДА Е В ПАНДИЗА И ДА ПЛАЩА ОГРАДАТА ОТ БОДЛИВА ТЕЛ....НАЙ СМЕЕШНОТО И ТЪ.ПО НЕЩО СЪТВОРЕНО ЗА ДА СЕ КРАДАТ ПАРИ БЕЗ КОНТРОЛ.... РАШКОВ ГИ МЯТА КАТО МАЧЕТА О ДЕРЕК ВСИЧКИ ТЪП.АЦИ НА ГЕРБ И ГЕРБАДЖИИСКИТЕ ЛАКЕИ.... ......РАШКОВ ДАВАЙ ВСИЧКИ ДО ДУВАРА И РЕВ- АМА ТОЛКОВА РЕВ ЧЕ ДОКАТО НЕ НАПЪЛНЯТ ЯЗОВИРИТЕ НЕ ГИ ОСТАВЯЙ НА МИРА....РЕВЕТЕ ...........ТВА.РИ ГЕРБЕРСКИ..... ДА СИ ТОЛКОВА ПАДНАЛ НИСКО ЧЕ ЦЯЛА НОЩ ДА МИСЛИШ КАКВИ ГЛУПСТИ ДА ГОВОРИШ ОТ ТРИБУНАТА НА ПАРЛАМЕНТА........

Отговори
7 10
jon bon

jon bon

30.07.2021 | 09:51

Освен че осраа изборите, нищо смислено не сътвори любимия ти пияница Рашков, едно доказателство не даде, само празни приказки от тоя комунистически шарлатанин.

Отговори
9 5
Бохо оооооо

Бохо оооооо

30.07.2021 | 11:27

Барабар с Рашков в затвора Рашков е мръс. Ен Бок. Лук да Гориш в а. Да

Отговори
3 0
3,25

3,25

30.07.2021 | 07:55

Мисирките от този вестник да научат граматиката и тогава да пишат!А Рашков няма смисъл да отговаря повече на въпроси на някакви човекоподобия,които само рушат!

Отговори
5 10
ДАМАДЖАНА

ДАМАДЖАНА

30.07.2021 | 08:17

кога ще говориш за 12кенефа и 20имота

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?