Следвайте ни

Вицепремиерът Пеканов: Не са ме канили в следващо правителство

viber icon

Не съм получил покана за участие в следващ кабинет, но и не съм видял какви ще са приоритетите му. Това заяви вицепремиерът Пеканов пред Нова телевизия.

12.6 милиарда ще получи България в рамките на Плана за възстановяване и развитие. Тези инвестиции се вливат в икономиката за възстановяване, но и за устойчивост – това ще повиши потенциала на икономиката, но ще има и индиректен ефект.

Има 43 реформи и 56 проекта в Плана, като те са зададени по препоръките на ЕК – става въпрос за реновиране на класни стаи, например, инфраструктурни проекти, медицински хеликоптери, има и проект за ВЕИ-мощности на покривите на къщите с цел спестяване на средства на хората от сметки; ще има 7 центрове за лечение на инсулти за спасяването на хора в критични ситуации, допълни Атанас Пеканов.

Запазили сме някои добри проекти от предишното правителство, но всички те са ревизирани – прегледани са им разходите, а други проекти са напълно реновирани. Сега се търси идеалният вариант колко да са грантовете за бизнеса, и колко да са кредитите, към момента смятам, че е по-добре грантовете да са в по-голяма част, тъй като на пазара има достатъчно кредити, добави вицепремиерът.

200 милиона лева са отдръпнати от бюджета на столицата, защото има голяма концентрация на европейски средства към Столична община, - проектът за метрополитена е важен за столицата, но смятам, че оттам може да бъде ограничен определен бюджет, но не намерихме разбиране от екипа на Кмета Фандъкова.

ЕК непрекъснато ни критикува, че развитието на градовете у нас е изключително небалансирано, затова обмисляме да извадим София от югоизточния район на страната и той да стане самостоятелна административна единица – това ще помогне за по-справедливото развитие на останалите региони.

Имаше огромен проект за Напоителни системи, който трябваше да бъде защитен с експертна оценка и анализ, но това не стана, защото експертния потенциал на дружеството е „нарязан на скрап“. След като не беше доказан, този проект вече е изоставен, тъй като ЕК не получи необходимите експертни оценки, за да го финансира, допълни вицепремиерът.

Голяма реформа сме заложили в социалната сфера – индексиране на пенсиите. През тази седмица говорих с представители на ИТН, в петък около 4 часа им представих ревизираната версия на Плана за възстановяване, - някои въпроси останаха отворени – единия е в сферата на върховенството на закона, друг е въпросът за Зеления пакт и въвеждането на клаузите му.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

А.Дамянов

А.Дамянов

25.07.2021 | 10:47

Симпатично младо, но все още зелено момченце. Взе се доста на сериозно. Човек трябва да у учил и много и да има много опит. Дълго време след студентската скамейка завършилият не е специалист в истинския смисъл на думата.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?