Следвайте ни

Вицепремиерът: Не ни е страх да затворим държавата!

viber icon

Мисля, че държавата прави това, което трябва да се направи. Големите самолети имат повече от един пилот.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, отговаряйки на въпрос, свързан с управлението на коронакризата у нас.

"Има голяма разлика между ситуацията сега и ситуацията през пролетта. С по-тежките мерки искахме да спечелим време, да се подготвим. Когато се появиха първите случаи в България лекарите освен, че нямаше оборудване и медикаменти, те имаха на разположение само протоколите за лечение от колегите им в Китай. Знаеха за вируса само от телевизора.  Сега голямата разлика е, че ако имате тежки симптоми, там ще получите добро лечение. Разковничето е поведението на хората, а не в болничната или доболничната помощ", обясни Дончев.

Убеден е, че и най-съвършената система на държавата не може да измести личната отговорност. "Няма как до всеки човек да бъде сложен здравен инспектор или полицай, който да следи дали той си е сложил маска и спазва дистанция", добави той.  

Вицепремиерът Дончев категорично отрече, че в момента правителството го е страх да затвори държавата, въпреки призивите за това. "Това не е вярно, самите експерти спорят колко твърди и колко обхватни трябва да бъдат мерките. Когато има необходимост от по-твърди мерки, те ще бъдат взети. Ние не сме сами, епидемията е във всички европейски държави. Тоталното затваряне е най-лесната мярка, но тя има огромно влияние върху икономиката, социалния статут. Ако е необходимо, може да бъде взето по-тежко решение. Към момента няма такава необходимост. Ако е необходимо регионални, гъвкави, съобразявайки се със ситуацията", каза Дончев.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

фак

фак

21.11.2020 | 14:07

Вместо да спрат учениците, те ще затварят цялата държава. То беше ясно, че така ще стане. Ама доста хора им се хванаха на глупостите. Целта е да се вземат парите за брой заразени, пък който умре е суха съчка.

Отговори
3 0
КИванов

КИванов

21.11.2020 | 13:53

Стига ни баламосвайте с тези маски.Не всявайте излишна увереност с тяхното носене.Това ли са мерките?Не прехвърляйте отговорности на обикновения човек.Нищо не пазят тези обикновените маски,шалове и подобни.Да се закупят и раздадат сериозни предпазни средства,а не разни пешкирчета за стотинки.Вижте с какви мръсни "маски" се разхождат по-бедните хора.От къде пари да си ги сменят на час?А и глоби ще им слагат,изключвам случая по-горе.

Отговори
1 1
Реалист

Реалист

21.11.2020 | 11:39

Ами затворете я. Но ми дайте,достъп до правителствена болница,при нужда,до вашите заплати а вие елате и живейте с минимална заплата....аз не съм чул политик да умира на стълби пред болница.

Отговори
3 1
Гражданин

Гражданин

21.11.2020 | 10:40

Такова шубе ви тресе,че не е истина! Всички взехте да разбирате от медицина! Нищо не сте и не правите! Оставени сме на самотек!

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?