2374
Следвайте ни

Весела Лечева: В шок съм! Имало е указания щабовете на БСП да не лепят плакати на Радев

viber icon

Световната шампионка и олимпийска медалистка по спортна стрелба Весела Лечева е дългогодишен депутат и активист на БСП. Ето какво сподели тя пред „Марица“ часове след новината за оставката на соцлидера Корнелия Нинова.

- Г-жа Лечева, коментарът ви за новината на деня - оставката на Корнелия Нинова като лидер на БСП?

- Моето желание беше да водим разговорите за БСП след втория тур на президентските избори. Защото ще са тежки, но истината трябва да бъде казана. Защото партията ни допусна този срив през последните 1-2 години, за да се стигне до тежкия погром в неделя. Нека не се крием и не търсим вината в служебни кабинети и инициативни комитети, това няма да помогне за консолидацията на партията.

Тежък резултат, показващ сериозна низходяща тенденция. Усещането в самата партия е за безнадеждност, аз съм постоянно с хора от общинските ръководства. Разнопосочните сигнали на ръководството създават апатия.

Начинът,  по който беше подадена оставката, ми дава съмнения, че говорим за поредния цирк. Защото няма как да подадеш оставка, а да останеш до януари. Поне това чух. По устав трябва да се избере заместник, който да ръководи партията до избор на нов председател.

Притеснява ме и друго. Точно в събота, в деня на размисъл, се насочва Национален съвет на БСП. Какво пречеше да е днес, утре, петък. Това цели друго. 

-  Какво? 

-  Медийно внимание за проблемите в партията, което не е добре за деня на размисъл, макар че аз съм сигурна, Радев ще спечели. Не е хубав знак обаче. Партията, която трябва да бъде обединена в този ден, създава неспокойствие сред собствените структури. 

-  От лагера на Нинова обаче обвиняват Радев за едва ли не баща на партията на Кирил Петков и Асен Василев, която взе доста гласове от БСП, макар други да пострадаха значително повече? 

 - Много мога да говоря за несъстоятелността на тази теория. Просто е абсурдна. Или за критиката на наши представители към Петков и Василев по време на кампанията. Да нападаш „Продължаваме промяната“ и да ги търсиш за партньор, някак не ми се връзва. Нали толкова години БСП отстояваше тази промяна в парламента. И накрая някои отиват и заклеймяват ПП.  Наистина, не е сериозно. 

- Елена Йончева написа в изявление, че след оставката не е редно Корнелия Нинова да участва в групата за преговори за редовен кабинет. Вашето мнение? 

- И моето мнение е същото. Националният съвет трябва да вземе решение кои ще участват в преговорите и сред тях не трябва да е подалият оставка. Всеки би приел това като дискредитиращо преговорния екип. Трябва да се оттеглиш изцяло, след като си доказал, че не може да обединиш партията и да извлечеш печеливш резултат. 

-  Директно, имате ли личен фаворит за нов председател на БСП? 

-  Имам, разбира се. Поне няколко колеги, които познавам, имат качествата. Алтернатива има. А може ли БСП да се срине до нивата на ПАСОК в Гърция, които имат от няколко години символична роля в политическия живот? Тази вендета на Нинова в партията ни доведе до 10 процента. Да, вървяхме в тази посока. Тези, които говорехме истината, бяхме обявявани за предатели, слагаха ни по един знаменател със съперниците, какво ли още не. А сред нас има хора, които от години работят за тази партия, боли ги за проблемите на БСП. Но този подход на Нинова беше убийствен за партията и резултатът се видя. Не може през цялото време да делиш хората на тези, които казват истината, и останалите, които слушат безропотно. Ето, днес разбирам, че е имало указания по щабовете на БСП да не се лепят плакати на Румен Радев. 

- Сериозно? 

-  Напълно! Други партии лепяха плакати на Радев, за да „залепят“ малко от неговия рейтинг. Ние правим точно обратното. Защо никой не се възпротиви! Това е безумно! В шок съм! То се видя цялата несъстоятелност. 

- Имате ли покана от г-н Кирил Петков за министър в нов кабинет? 

-  Не, нямам. Водя разговори за вътрешнопартийни проблеми, уви, вместо да водим активна кампания за преизбирането на Радев. Притеснена съм, че поради голямата преднина на президента и ниската активност може да се получи подценяване. Трябва да се агитира усилено в оставащите дни.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Чичи

Чичи

17.11.2021 | 13:41

Та нали Др. Радеф ви прати на четвърто место на изборите за метка на ПП . Ако има още едни избори може и да не ви пусне да влезете в Парламента . От втори по всички агенций ви прати четвърти , а ГЕРБ успя да гипрати втори . Храни куче да те лае , н. п .

Отговори
10 2
адвокат Лена Бориславова, 31 г.

адвокат Лена Бориславова, 31 г.

17.11.2021 | 13:16

Герговице, що са не скрийш ма, продажна ...

Отговори
8 1
Цонко

Цонко

17.11.2021 | 12:12

И тази наша позната на много от нас ръси глупост след глупост !Забранявали да се лепят плакати на г-н Радев !Що за глупаци ни взема тази подлога !Г-жо Лечева ,това което твърдите е абсурдно !Вие сте човек на интереса ,ЧАО !Жалко за самата Вас и другите продажници околло Вас !Вие ги знаете от Миков до Станишев и други подобни !Историята Ви очаква !

Отговори
10 4
МИМА

МИМА

17.11.2021 | 11:53

КОРНЕЛИЯ РАБОТИ ЗА ГЕРБЕДЖИКОВ

Отговори
8 4
ДОК

ДОК

17.11.2021 | 13:32

Така и трябва. С агентите на чуждо влияние, като Радев.

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?