Следвайте ни

Весела Чернева пред "Марица": Байдън няма да си затваря очите за АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"

viber icon

- Празници в локдаун ли ще прекара Европа?

- По време на пролетния локдаун имаше сериозни разлики в режимите между страните, че не можеше да се пътува. Това този път ще се преодолее. Доста сериозни мерки налага Германия, която се справяше доста добре и досега. Германците имат доверие на управляващите и канцлерът Ангела Меркел може да си позволи да наложи по-твърди мерки, за да избегне по-големия риск. При нас очевидно доверието в това как се справя правителството е толкова ниско, че вероятно премиерът се притеснява, че дори да наложи по-строги мерки, просто никой няма да ги спазва. Най-важното решение ще бъде датата на разпространението на ваксините. На Европейския съвет бе решено това да стане в един и същи ден във всички страни. Т.е. началото в полза на спасението от КОВИД-19 да бъде знаково, в един и същи ден за всички страни членки.   

- Рекорден европейски бюджет беше договорен буквално в последната минута в края на миналата седмица. Не е ли твърде висока цената на  компромиса? 

- Наистина е рекордна сумата от 1.8 трилиона евро за следващите 7 години плюс Фонда за възстановяване от пандемията. За да започне обаче той да се набира, е нужно съгласието на всички страни членки. Всъщност оттам тръгна проблемът. Полша и Унгария използваха това, за да спрат приемането на целия пакет, който от своя страна трябваше да е свързан с механизма за върховенство на закона. В крайна сметка този механизъм ще действа, вероятно с малко забавяне, тъй като

ще трябва Европейският съд да се произнесе  дали той е съобразен с договорите на ЕС.

Това не е кой знае какъв проблем. Стана ясно, че този механизъм ще може да действа ретроактивно при големи нарушения. Тоест, ако има допълнително посегателство върху независимите съдилища, върху свободата на медиите, при корупционни случаи, е възможно съответните страни да бъдат глобени  с пропорционална част от това, което получават от ЕС като фондове, независимо че нарушенията може да са се случили по време на разглеждането от Европейския съд. Т.е. крайният резултат ще бъде налице, такива санкции може - и според мен неминуемо - ще има.

Войната срещу популизма в ЕС още не е спечелена

- Това край на бунта на Полша и Унгария ли е, или е само временно затишие до следващото несъгласие с ЕС?

- Със сигурност това е само една от битките. Не е спечелена войната срещу популизма, срещу евроскептицизма, изнесен на правителствено ниво. Тези битки ще продължават не само срещу Полша и Унгария. България беше причислена в тази група, Словения напоследък също. Няма да се учудя да видим и в други страни популисти, които след края на пандемията обещават чудеса, бързо възстановяване, отправят послания на недоверие и омраза към съседите, към ЕС.

Сега Еврокомисията разчиташе, че мнозинството поляци и унгарци всъщност са проевропейски настроени и не биха одобрили техните правителства да отидат отвъд критичната точка и да заплашат с отцепване от ЕС. Правителствата на Полша и Унгария знаят това - затова отстъпиха. 

- Наистина ли България ще получи повече пари, отколкото в предишния дългосрочен период?

- България със сигурност ще получи повече, но трябва тепърва да представи своите проекти и по Зелената сделка, както и проектите, свързани с Фонда за възстановяване. Част от тези средства ще пристигнат директно в бюджета като помощ.

И тук въпросът е не толкова колко, а как ще бъдат използвани тези средства

  България трябва  да спре да налива тези пари в нереформирани системи, които продължават да не произвеждат резултат - като  здравеопазването, високите технологии.

Наистина сериозният въпрос е  могат ли българските политици да погледнат отвъд изборните цикли и да помислят за това как ще изглежда икономиката след 10  или 15 години. И какво трябва да се направи сега, за да може ножицата между нас и останалите да не продължи да се отваря, а напротив.

 

България трябва да спре да налива европари в нереформирани системи

- Неизбежно ли беше българското вето върху започването на преговори за членство на Република Северна Македония и ЕС?

- Този въпрос се раздухва съвсем излишно, само трупаме омраза. Никой не спечели, а  имаше петнайсет начина да се договорим. Имаше поне две смислени предложения от председателството, имахме елегантни варианти, но въпросът се превърна в  политическа игра и стана невъзможно да бъде решен. Реториката беше нагнетена, от което ВМРО натрупа дивиденти.         

- Останаха броени дни до края на 2020 г. - ще стигнат ли за сделка между ЕС и Лондон, или ще станем свидетели на твърд Брекзит?  Риболовът в британски води ли е препъникамъкът?

- Риболовът е по-малкото камъче. По-големият камък, разбира се, е достъпът до общия европейски пазар. Това е големият залог - при какви условия Великобритания може да продължи да участва в този пазар. Фактът, че премиерът Борис Джонсън заяви, че е готов да продължи преговорите, означава, че трябва да направи някакви отстъпки. Моята прогноза е, че ще се стигне до някакво споразумение в 12 без 5.

То няма да е добро, ще създаде допълнителни проблеми и напрежение между Великобритания и ЕС,

защото ще е наистина договорено в много кратко време. Вероятно ще останат и много отворени въпроси. Великобритания трябва да се съгласи, че няма да дава дотации на свои бизнеси, че няма да изкривява по този начин пазара, че няма да приема регулации, които не отговарят на европейските стандарти. А това бяха част от предизборните обещания на Борис Джонсън и той трудно ще  се съгласи на отстъпки по тези въпроси. При всички случаи обаче за Великобритания това ще е по-добър вариант от твърд Брекзит. 

- На ЕС предстои и ново изпитание - да превключи от януари към работа с новата американска администрация на Джо Байдън.  Ще има ли затопляне на отношенията между Брюксел и Вашингтон?

- Голяма част от гражданите на ЕС, европейските медии и политици с огромно облекчение очакват новата администрация в Белия дом. При всички случаи тонът ще се смени, вече няма да бъде конфронтационен. Но на Европа предстоят важни решения в този контекст. Най-важното за мен ще бъде как Европа се позиционира по отношение на Китай, при положение че Америка ще иска координация, общ фронт на Запада срещу възхода на Китай, включително и в сферата на сигурността и отбраната, на високите технологии.

Европейските индустриални и икономически интереси невинаги съвпадат с американските, що се отнася до Китай, така че общите действия няма да са толкова лесни, колкото изглежда на пръв поглед. Но

със сигурност търговската война на САЩ срещу  ЕС  ще спре

и ще приключи непредвидимостта, която излъчваше Белият дом с Тръмп.

Ще има връщане в някакъв смисъл към класическите трансатлантически отношения, но никой не трябва да си прави илюзии, че може да има връщане към времето преди Тръмп. 

Кутията на Пандора е отворена и оттук нататък наистина Европа ще трябва много повече да доказва, че може да се справя сама и няма да може непрекъснато да разчита на САЩ за своята сигурност, за своите интереси.

Така че проблемите на Европа до голяма степен ще трябва да бъдат решавани от самите европейци.     

Лондон и Брюксел ще стигнат до компромис, но в 12 без 5

- САЩ са категорично против "Северен поток 2", а помощник държавният секретар Фанън обяви директно, че София има по-добри опции от АЕЦ "Белене" и "Балкански поток".  Как ще се развие битката за газовите трасета?

- Моята прогноза е, че "Северен поток 2"  ще продължи да бъде недолюбван проект за Америка. Но много по-лесно за САЩ  ще бъде да санкционират и да спрат другия руски проект - "Турски поток".

Това се отнася за цялата дължина на трасето. Ние може да си го наричаме както искаме, "Балкански поток", но Америка ясно каза, че смята цялото трасе за "Турски поток" и че мерките по отношение на него ще важат в цялата му дължина, защото това е тръба, която основно ще пренася руски газ. Това намалява енергийната сигурност на региона и очевидно не допринася за интересите на трансатлантическата общност.  Не мисля, че някой трябва да си прави илюзии за това, че администрацията на Байдън ще си затвори очите, както правеше Тръмп.

Очевидно спекулациите с  АЕЦ "Белене" трябва да спрат. От гледна точка и на България най-добрата опция според експертите би била допълнителни мощности в АЕЦ "Козлодуй". Има доста разумни решения, които могат да бъдат взети, вместо да се връщаме към един и същ безсмислен и губещ проект, който при това не можем да си позволим.

Весела Чернева е главен директор „Програми" и директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика. Програмен директор в Център за либерални стратегии от 2003 г. От 2010 г. до 2013 г. e говорител на Министерството на външните работи. 

От 2004 до 2006 г. работи като секретар на Международната комисия за Балканите, председателствана от Джулиано Амато. Наблюдаващ редактор на сп. „Foreign Policy - България". Магистър по политически науки от университета в Бон, Германия. 

 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

USA

USA

15.12.2020 | 13:45

Първо Бидоня не е станал президент. Второ никога няма да го докарат до инагурация. Трето такива като тази гнусна особа не бива да се допускат даже до Главната на Пловдив. Да си знаят мястото.

Отговори
4 5
Бай Дън

Бай Дън

15.12.2020 | 12:28

Байдън е еталон за корумпиран политик. Срамно е да се допуска той да определя някакви правила където и да е по света.

Отговори
9 6
Майна

Майна

15.12.2020 | 11:40

Докато четях тази гну.сна статия взета като интервю от тази гну.сна жена Чернева изпитах срам яд агресия и ненавист към това как може да има толкова големи ородажници предатели и бо.клуци в тая държава. САЩ нямали да оставят Еди кво си . Абе Ей МЪ..РЛО кои са САЩ ? Кои са тр че да ни казват как ние да живеем как да си движим икономиката и как ние не трябва да защитаваме нашите интереси. Ама това било против тяхните интереси. И аз кво трябва да направя? И нашите интереси са против техните огромно експлотатор и корпорации произвеждане на безценни долари от една еврейска организация наречена Федерален резерв и посяването на кризи по света от тях НО никой не ни пита нали . И като са били против нещо да се случва в Бг що не ни дадат тогава едни 100~200 милиарда евро за изгубенуте ползи? Хем щял си явто да налагаш и да ме репресирал и да водил война срещу мен хем ми се пишеш приятел и партньор хем една стотинка не ми даваш като ме ощетяваш. И за какви популисти говори тази неща.стница. За всеки който е патриот националист и мисли за доброто си за народа и иска държавата му да е суверенна и независима бил ПОПУЛИСТ. Ми ти КВа си ма ку..рво? Ти си пък комунистка която пледира за ГАВАРИТ Брюксел и за световна диктатура на ционизма като едно време. Но не се очудвам на Марица. Тива е Пеевски па.рцал който взима интервю само от пропаднали деге.нерати продажници предатели и безродници. Именно и за това в това гну.Со интервю

Отговори
12 4
пининфарина

пининфарина

15.12.2020 | 11:30

локдаун (lockdown) = затваряне. Хайде стига с ненужни англицизми.

Отговори
6 4
Ядреният цирей БеляНЕ

Ядреният цирей БеляНЕ

15.12.2020 | 11:05

На 27.01.2013 год. е проведен Национален референдум с въпрос „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала". Поради недостатъчния брой гласували предложението е внесено в НС за решение. С Решение от 27.02.2013 год. НС настоява за „окончателното прекратяване“ на проекта за строителство на нова ядрена електроцентрала на площадката „Белене“. Без никакви обществени обсъждания и мотиви, забравяйки за сеизмичните рискове и другите аргументи с които проектът е прекратен, с Решение от 05.06.2018 год. НС препоръчва на МС да предприеме действия за отмяна на решението за прекратяване на проекта Белене. Решението е извън конституционните правомощия на НС и не може да се открие в Държавен вестник. Поради това има голяма вероятност то да няма правна сила. В края на юни 2018 год. Правителството взема решение 447, с което по същество възобновява действията по изграждане на АЕЦ Белене. Следващата година е обявена процедура за избор на стратегически инвеститор.

Отговори
6 7
Браво

Браво

15.12.2020 | 09:07

Надявам се тези два корупционни цирея да бъдат спукани веднъж завинаги!

Отговори
8 11
Сик

Сик

15.12.2020 | 10:08

Кое ти е бравото, бе ? Чужда държава да ти казва какво да правиш ? Тикви прости гербаджийски.

Отговори
12 8
Браво

Браво

15.12.2020 | 10:12

Ами като си избирате продажни корумпета да ви яздят и шиб ат - трябва някой отвън да ви го каже!

Отговори
8 9
SIC

SIC

15.12.2020 | 10:17

Moже ли да налееш милиарди за ръждясали ядрени самовари, технология 1980 г. и да защитаваш този ГРАБЕЖ, само защото чайниците са съветски??

Отговори
8 8
Сик

Сик

15.12.2020 | 11:48

Аха, от Горно Мексико са се загрижили за България ? Дето не знаят къде се намира тая държавица. Или за да си пробутат тихните фирмите ? М ?

Отговори
6 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?