Следвайте ни

Версия: Шефът на БНБ оглавява експертен кабинет до изборите

viber icon

Шефът на БНБ Димитър Радев може да оглави експертно правителство, ако протестите ескалират прекалено много. Тази хипотеза разви политологът проф. Румяна Коларова по повод ситуацията у нас, цитирана от БНР.

 „Институцията служебно правителство в България наистина е доста неадекватна на практиката на европейските демокрации. Това е всъщност реалното участие на президента в изпълнителната власт. Президентът е титуляр на изпълнителната власт в този период, когато няма парламент, когато са насрочени предсрочни избори", допълни тя по повод коментара на премиера Бойко Борисов, че за ГЕРБ е неприемлив варианта за служебен кабинет.

Би било парадоксално и нелепо, ако Борисов скочи директно към предсрочни избори, смята политологът.

"Той това нещо вече го е правил веднъж – януарските протести 2013 година. В този случай той направи нещо, за което в много европейски демокрации има конституционна забрана. С други думи - идеята на демокрацията е, че правителството трябва да изкара пълния си мандат, за да плати пълната цена на своето управление", заяви Коларова.

Тя припомни също, че 2013-а имаше президент на ГЕРБ, който оказа подкрепа и назначи правителство, което беше конструктивно към ГЕРБ. Но сега в момента е ясно, че фактическият им политически противник Румен Радев ще трябва да назначи служебното правителство.

"Сега Борисов прави това, което се прави във всички европейски демокрации. Има две възможни решения – радикална промяна в кабинета или т.нар. експертен кабинет. Към експертен кабинет тръгнаха Чехия, Словакия, те имаха сериозни правителствени кризи, които преодоляха с експертен кабинет. У нас в публичното пространство се заговори за това решение, дори се заговори евентуално име на министър–председател на това експертно правителство – Димитър Радев, който е шефът на централната банка", продължи Коларова.

С оглед днешните изявления на Борисов обаче очевидно той избира другият вариант - радикална промяна на правителство. "Защото търси едно единствено нещо – дистанциране и противопоставяне на ДПС. Борисов обаче никъде не казва, че тримата министри от ГЕРБ, на които снощи поиска оставката, са зависими от ДПС. Той казва, че те са нарочени, те дават лошо име, лош имидж на правителството. Той никъде няма да признае, че има партньорство, че има договаряне за министри", каза още Коларова.

Според нея номинациите на коалиционните партньори за министри са повече свързани с ДПС, отколкото министрите на ГЕРБ.

"ДПС присъства във всички формати на българските правителства, с изключение на правителствата на Костов и Филип Димитров", отчете още Коларова.

Тя смята, че след като Борисов е ударил червените олигарси посредством действията на прокуратурата, .той се ангажира да направи следващата стъпка – "да отреже Пеевски и Доган, които са само имената на цялата бизнес структура, която живее от обществени поръчки“.

Румяна Коларова заяви още, че тези стъпки на премиера са "най-нормалната политическа промяна", което не означава, че протестите ще спрат. "В България протестите са приключвали по един единствен начин – това е след употреба на насилие."

Борисов в момента прилага една стандартна рецепта в две стъпки, така както се прилага в Европа, посочи още Румяна Коларова. Ако се стигне до силна ескалация на протестите, ще последва т.нар. експертно правителство с министър председател Димитър Радев. "Или той (Борисов - бел. ред.) в отпуск, управляват вицепремиери, които са експерти. Аз съм убедена, че в момента назначенията, които ще се направят, те няма да само три, няма да бъдат партийци на ГЕРБ."

Коларова беше категорична, че Борисов решава проблемите в типичния за него маниер – бързо, радикално и персонално. И в момента ГЕРБ имат 10 на сто преднина пред БСП, ако отидат на предсрочни избори, но за тях стратегически това е неудобно, защото то е поражение пред опозицията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

незабавно

незабавно

16.07.2020 | 14:54

То и в парламента трябва ремонт. Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова също е проспала внасянето на милионите от лотарията. А и има съмнения за неините действия щом е викана на разпит в прокуратурата във връзка с разследванията по обвиненията към Божков. Борисов каза за които има съмнения си отива. За Менда Стоянова има съмнения така че ако иска да си върне доверието в Пловдивчани незабавно да се разделя с Менда и да я освобождава от парламента и постовете в ГЕРБ.

Отговори
2 1
777

777

16.07.2020 | 13:59

Днес Борисов, с охраната му Валери Симеонов, Каракачанов, Менда, и Дариткова съобщи, че няма да има оставки, и продължава да управлява, въпреки протестите. Това още веднъж доказва, че комунистът без проливане на кръв, власт не сдава. А и как да я сдаде, като вече точат зъбки за 12 те милиарда от Европа, от които 9 милиарда безвъзмездна помощ и няма да се връщат. Е, кажете сега, как да си тръгне и да ги остави на друг.

Отговори
3 3
Биографията

Биографията

16.07.2020 | 17:35

Ей ибрик! Точно ти ли се намери да говориш за "комунисти"??

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?