Следвайте ни

Верни приятели за щатския посланик от ромската баница СНИМКИ

Херо Мустафа прие за Банго Васил деца от Караджово, тропнаха заедно хоро

viber icon

Верни приятели се паднаха на американския посланик Херо Мустафа от баницата, с която деца от Караджово я нагостиха днес по повод циганската Нова година. И наричането с нашенската  поговорка: „Приятел в нужда се познава”, написано на български и английски. 

Дузина ученици от ОУ „Васил Левски” гостуваха в посолството на САЩ у нас  по повод Банго Васил в рамките на ежегодната инициатива на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. С цел изграждане на мостове между различни общности и взаимно зачитане на нравите и традициите вече 10 години  тя „води” деца от различни етноси в институции, сред които президентството, министерства, дипломатически мисии, агенции, синдикати. 

Цялата администрация на посолството на САЩ у нас остави за малко рутинната работа, за да посрещне петокласниците и шестокласниците от българската, ромската и турската общност в Караджово. Оказа се, че посланик Херо Мустафа предварително е проучила как се празнува Василица. Въпреки това я грабна колоритът на възстановката, подготвена от децата. След като разказаха легендата, те извиха хоро по хореография, която има заемки от българския и циганския танц. Посланик Мустафа и нейни сътрудници се хванаха, бързо влязоха в ритъма и нагодиха стъпките, че и пляскаха с ръце като нашенци от Караджово. Накрая дипломатът успя да каже безукорно на български „благодаря” и „Честита Нова година!”. 

Какъв ще стане най-малкият й гост – петокласника Емил, се поинтересува посланик Мустафа. Оказа се, че момчето иска да е готвач. 

Преследвайте мечтите си, посъветва децата от трите общности американският посланик с превратна житейска история на дете от семейство на кюрдски емигранти от Ирак. И след като ги увери, че могат да разчитат на подкрепа от нея, те добиха кураж да я поканят на свой ред да им гостува в Караджово. 

Преди това обаче тази вечер там залостват вратите на къщите – за да не избяга късметът.  Традицията повелява да не се допуска никой. Тридневните тържества за Банго Васил почнаха още вчера със заря, а кулминацията е утре. 

На 28 януари пък на децата от Караджово им предстоят нови вълнения – ще са на гости в кубинското посолство, където ще рецитират стихове на Хосе Марти.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?