Следвайте ни

Величествен ансамбъл с ротонда разкриха на Перперикон 

viber icon

Величествен ансамбъл  с три сгради бяха разкри от екипа на проф. Николай Овчаров на Перперикон. Сред сградите, служили на духовенството през VI в.,  е и ротонда, която няма аналог у нас. Кръглата сграда се откроява сред останалите. Вероятно тя е служила на някои от епископите от епохата на Юстиниян Велики, коментира проф. Овчаров, който вече 21 г. работи на Перперикон. 

През VI век християнството вече е наложено по тези земи. Това е породило нужда от изграждане на нови храмове, каквито разкрихме тук. Те са много, а в гората си личат още, но те ще бъдат тепърва разкривани, допълни професорът. 

Преди 4 години екипът се натъкна най- голямата базилика в Родопите. Днес вече знаем, че тук е бил духовният център на планината, допълни археологът, за когото приключва един много успешен сезон. 

А той свърша до десетина дни, след три месеца работа в жегите.  Догодина ни очаква много работа, казват археолозите. 

Разкопките са се превърнали в работа и за част от местното население. Този сезон тук са наети около 60 души. 

Увеличават се и туристите, само в неделя до тук са дошли 180 коли. Заради пандемиsта много нашенци не пътуват в чужбина, а предпочитат пътувания у нас. В процес на строеж е и посетителски център. Той се изгражда по помощта на оперативна програма и е в подножието, където ще има и паркинг. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?