Следвайте ни

Веганът Скатов по стъпките на Съни

Осиротях! Загубих Силния бегач в съседния коридор, който ме водеше и напрягаше силите ми докрай в състезанието.

Така емоционално коментира загубата на приятеля си Боян Петров алпинистът веган Атанас Скатов. Той разбрал за изчезването на Боян на слизане от връх Чо Ою, 8188 м. 

На 13 май Скатов изкачи без кислород и шерп шестия по височина осемхилядник.

За Скатов Чо Оюй е осмият осемхилядник в кариерата. Той има изкачвания на Еверест от север и юг, Манаслу, Анапурна, Даулахири, Макалу, Гашербрун II и Лхотце.

Двамата с Петров, когото приятелите наричат Съни заради ведрата усмивка, трябвало да се срещнат в базовия лагер на Еверест. Трагедията с Боян, както и затегнатите правила на китайските власти за допускане на алпинисти до Покрива на света може да откаже Скатов от катеренето. Атанас е бил вече два пъти на най-високия връх - на 24 май 2014 и на 22 май 2017 г.

Според него Боян е паднал в цепнатина, скрита под дебелия сняг на Шиша Пангма.  

Боян беше алпинист с огромен опит, от когото аз съм се учил. Изключителен алпинист. Заедно сме били на три експедиции - изкачихме  Манаслу през 2015 г. ,
Анапурна и  Макалу през 2016 г. Той  запалваше моята страст за високи постижения. Дано имам късмет да кача Еверест и да усетя духа ти там някъде в бялата планина! 

Атанас Скатов е магистър по растителна защита от Аграрния университет в Пловдив. Защитил е докторат в Хумболт университет, Берлин, Германия. Работил е като научен сътрудник в България и Германия. Бил е университетски преподавател и мениджър в частни компании  в България и Германия. 

От  2012 г. Скатов спира напълно консумацията на животинска храна и започва всекидневно да спортува.

 От 2013 до 2017 г.  участва в 15 експедиции по света и изкачва успешно 12 върха. Той е първият веган в света и първият българин, изкачил седемте континентални първенци на планетата.

Скатов е първият българин, изкачил връх Еверест (8848 м) по северния и по южния маршрут - 2014 и 2017 г. Той е първият българин, изкачил най-бързо два върха над 8000 м - Еверест и Лхотце през май 2017 г., за 5 дни и 12 часа.

Атанас е първият българин, атакувал 3 осемхилядника за 23 дена - Анапурна, Дхаулагири и Макалу през май 2016 г.

След като за малко повече от 2 г. изкачи седемте най-високи върха на континентите, Скатов е амбициран да осъществи скоростно изкачване на 14-те осемхилядника.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?