Следвайте ни

Вдигат заплатите на работещите във важна сфера у нас

viber icon

Министерството на труда и социалната политика предлага да се увеличат заплатите на работещите специалисти в социалната сфера. Увеличението може да достигне до 250% от  минималната работна заплата или 1525 лева, предава Нова телевизия.

То ще обхване всички, които работят в социалните услуги. Най-високо ще бъде за специалистите, които се грижат за хора с трайни увреждания. „Там увеличението например на ръководител на тази услуга е 220% от минималната работна заплата. Когато говорим за рехабилитатор или медицинско лице в услуга за информиране и консултиране, там сме заложили 150-160 процента от минималната  заплата”, обясни Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика. Най-ниско ще е увеличението при санитарите – 110%.

Така, ако стъпим на минималната работна заплата тази година, то означава, че ще получават около 700 лв., вместо сегашните 610. Идеята е освен да се подобри качеството на услугите, да се привлекат и нови кадри, тъй като има недостиг.

„Когато изискваш качество на грижата, трябва да има и съответното заплащане на това качество. Не може да оставиш човек да се чуди как да оцелее и в същото време да настояваш и да го проверяваш и да казваш, че той не се грижи добре за хората”, коментира Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Мария Гергова е директор на единствения в България център за деца и младежи с епилепсия. Признава, че е събрала екипа си много трудно. „Идват, заплащането не е високо, работата е трудна. Виждат, опитват и тръгват. Много трудно се формира един екип и е много трудно да го задържиш. Но пък работата е изключително удовлетворяваща”, смята Мария Гергова. В центъра се обучават 25 деца и младежи, за които се грижат 12 специалисти.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?