Следвайте ни

Вдигат с 6 лева прага на бедност, 1,3 члн. българи тънат в мизерия

viber icon

Със символичните 6 лева да се вдигне прагът на бедност у нас за догодина, което означава, че границата на мизерията ще стане 369 лв. Това предлага социалният министър Деница Сачева, стана ясно на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес.

По данни на Евростат през 2019 г. с доходи под линията на бедност са били над 1,3 млн. българи или 18,6% от населението, уточни Сачева.

 Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в условията на Covid-кризата. Тази промяна в методиката за определяне на линията на бедност ще одобри правителството, обяви пред тристранката самата Сачева.

"С размера на линия на бедност е обвързана финансовата подкрепа за хората с увреждания, за най-уязвимите групи, които имат нужда от социална подкрепа също ще бъдат осигурени допълнителни средства от системите за социално подпомагане. В числово изражение мога да ви информирам предварително, че увеличаването на линията на бедност на 369 лева ще има отражение от 21,5 милиона лева за добавките за хората с увреждания", заяви социалната министърка. 

Бизнесът, синдикатите и държавата обсъдиха и внесените от "Обединени патриоти" промени в Кодекса за социалното осигуряване които целят затягане на контрола при издаването на ТЕЛК-решенията.

От ОП предлагат при наличие на данни за неправилно издадено ТЕЛК решение медицинските комисии към териториалните поделения на Националния осигурителен институт да могат да изискват на въпросното лице да се извършват допълнителни изследвания и консултации в лечебни заведения, с които институтът има сключени договори.

А ТЕЛК-решението да се преразглежда въз основа на тези резултати.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?