Следвайте ни

Вдигат паметник на пилота Списаревски в родния му Добрич

viber icon

НФСБ инициира издигането на паметник на големия родолюбец и храбър български офицер капитан. Димитър Списаревски в Добрич. Това съобщиха на пресконференция в добруджанския град днес народният представител от патриотичната партия Георги Александров и общинският съветник  Милена Георгиева.


Димитър Списаревски остава в историята на бойната авиация като първия български пилот-жива торпила. При бомбардировките над София по време на Втората световна война летецът се врязва в американски бомбардировач и двата самолета падат край Долни Пасарел. Загива, но спасява от гибел много мирни столичани.  Посмъртно е награден с орден „За Храброст“ и произведен в по-горно звание – „капитан“.

Димитър Списаревски е роден в Добрич, но още като дете той и семейството му са принудително изселени, заради проявите им на българщина, несъвместими с желанието на румънската администрация за асимилация на местното българско население. Макар да прекарва по-голямата част от живота си извън Добрич, Димитър Списаревски винаги с гордост се заявява като българин, добруджанец и добричлия.

Името на капитан Списаревски умишлено е "изтикано" от историята след 1944 година и героят е незаслужено забравен, посочи днес Георги Александров. Към момента, в Добрич няма паметник на големият родолюбец и храбър български офицер. Поставена е само паметна плоча, което според нас е крайно недостатъчно за герой, отдал доброволно живота си в защита на българския народ, добави Александров.

Предстои да бъде учреден Инициативен комитет за изграждането на паметника, след като народните представители от НФСБ Йордан Апостолов и Георги Александров поставиха въпроса. Обсъжда се къде да бъде поставен мемориалът – решението предстои да вземе Общинският съвет в Добрич.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Нали

Нали

10.02.2021 | 00:09

Майна, Ал(и)ошата трябва просто да бъде премахнат! Преди него не е имало паметник и след него не трябва да има! Ако искат руснаците да си го разглобят и да си го вземат, но моето лично мнение е, да бъде разрушен и надробен на павета! Сигурно има още останали живи българи, видяли и патили от руския ботуш, тъпкал родината ни след 9ти!

Отговори
3 0
Майна

Майна

09.02.2021 | 22:01

Браво ... Сега трябва и още паметници на национални герои . Премахване на ХО-:МОСЕ-КСУ-АЛИСТА тер.ро.рист г.е.й Альоша и на негово място издигане паметник на великия национален герои Александър Белев . В София на мястото на болшевишката еврейска ционистка армия паметник на генерал Христо ЛУКОВ , пред НС паметник на цар Борис трети ОБЕДЕНИТЕЛ , в Бургас премахване на терористичния паметник на колхозната из-м.ет еврейска и издигане паметник на Богдан Филов ,

Отговори
4 1
...

...

09.02.2021 | 23:27

Малоу.мник. На Скорлатов мъд.ете да ядеш

Отговори
0 4
Майна

Майна

09.02.2021 | 23:36

М.а.ло..у.мн.а. .е майка ти Н.е.щ/а.с.т.е.н. пе.де.ра.ст Комунистически,ска.пан М.Е.Л.Е.С еврейски

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай