Следвайте ни

Вдигат масово местните данъци и такси

viber icon

 През 2020 г. трябва да бъдат променени критериите за определяне на данъчните оценки на имотите. Това обяви председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов по време на среща на кметовете мандат 2019-2023 г. с правителството.

Той не се ангажира с прогноза за ръст на данъчните оценки. Посочи пример, че в момента сред критериите има доста остарели като наличие на телефон.

Панов каза също, че ще се актуализира и районирането, което също влияе на данъчната оценка. Промените не означават, че навсякъде ще има по-високи оценки и по-скъпи данъци.

Данъчната оценка е основата за формирането на данък сгради и такса смет, които са промил от нейната стойност.

Нова методика за такса смет се очаква да има най-рано през 2020 г. Тя трябва да отчита таксата според изхвърлените отпадъци.

Екоминистърът Нено Димов потвърди, че вдигането на таксата за депониране, плащана от общините, които не са намалили отпадъците си, ще се увеличи с по-малко от планираното през 2020 г. Вместо 95 лева на тон ще се плащат 69 лева. Сега таксата е 57 лева, а с рязкото й вдигане кметове оправдават планираните увеличения на такса смет.

Таксата ще се увеличава с по 13 лева през 2021 г. и през 2022 г., уточни Нено Димов.

Ще се променят и критериите, при които се плаща пълният <210> размер. Така повечето общини ще дължат половината от сумата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?