Следвайте ни

Вдигат Берлинска стена на Главната в Пловдив

viber icon

Пловдивската Главна ще стане копие на Берлинската стена, след като на нея бъдат подредени 30 фрагмента от оригинала. Според куратора на колекцията Силвестр Берже, това са единствените оцелели парчета бетон от стената, която пазеше Изтока да не избяга на Запад. На любимата пешеходна зона на пловдивчани ще бъдат паркирани и три изрисувани трабанта.

Парчетата бетон са превърнати в изкуство от известни художници, подбрани от Берже. Център на експозицията ще са портретите на попиконите Дайвид Бауи, Иги Поп и Лу Рийд. Те са дело на уличните художници Джеф Аеоросол и Джими Си. Художниците на трите трабанта са Тиери Ноар, Крустоф Буше и Киди Ситни. 

Проектът е съпътстван от над 30 документални филма, запечатали създаването на всяка творба от колекцията. Те ще бъдат показани в Пловдив заедно с интервюта на художниците и филм за уличното изкуство на „Дойче Веле“. Друг емблематичен филм е "Ефемер", базиран на архивите на немския фотограф Хайнц Дж. Куздас, който снимал рисунките на Берлинската стена на всеки 15 дни преди падането <210>. Петнадесет от тези кадри са част от  изложбата. Изложбата „Art Liberty, от Берлинската стена до уличното изкуство“ ще бъде открита на 12 януари и ще красиГлавната до 30 март.

Преди години "Марица" представи Димитър Ангелов - Океана, от село Зелениково. Той беше единственият в района на Пловдив, който беше запазил бетонен къс от легендарната стена.

Борислав Наумов

Борислав Наумов

Борислав Наумов е завършил Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има над 30-годишен опит в печатни и електронни медии. Бил е отговорен редактор в Агенция „Балкан”, на българското издание на в. New Europe, на сайта „Коментатор”, главен редактор на агенция Internews. Ръководил е отделите за вътрешна информация на вестниците „Дума” и „Република”, бивш зам.-главен редактор на в. „Дума”. Работил е като парламентарен репортер на в. „Класа”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?