Следвайте ни

Важно: За задължителните "черни кутии" в автомобилите

viber icon

Още през пролетта на тази година стана ясно, че от 2022 година всички нови автомобили, произвеждани и продавани на територията на Европа, трябва да бъдат оборудвани със специални устройства, подобни на черните кутии в самолетите, които ще записват данни в случай на злополука и ПТП.

Технологията представлява електронен чип, който се интегрира на място, което е най-защитено при удар и което записва данни 5 секунди преди произшествието. След това чрез специален диагностициращ уред тези данни се достъпват и могат да помогнат за разбиране на причините за катастрофата.

У нас тази услуга ще се извършва от компанията Factdetect, която е единствен лицензиран оператор за България, оторизиран да "сваля" информацията от автомобилите след произшествие. Според представители на Factdetect у нас услугата ще помогне значително най-вече за предотвратяване на застрахователни измами.

Застрахователите са силно заинтересовани от подобна услуга, като тя ще се използва при нужда и от полицията при разследване на различни ПТП-та. Данните ще се вземат предвид в съда, като на база на тях може да се прави т.нар. съдебна експертиза. Важно е да се знае още, че собствениците на автомобили няма да заплащат за услугата.

Тази мярка има за цел значителното намаляване на пътно транспортните произшествия с фатален край, като целта е амбициозна, но и дългосрочна - до 2050 година броят на загиналите вследствие на ПТП да бъде сведен до нула. За съжаление към момента не е взето решение старите автомобили да се оборудват с новата технология.

fakti.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?