Следвайте ни

Въвеждат задължителна предучилищна за 4-годишните

viber icon

Депутатите решиха да бъде задължително предучилищното образование и за 4-годишните деца. Тази мярка е заложена в поправките на Закона за предучилищното и училищното образование, които парламентът одобри на първо четене.

В мотивите на законопроекта, внесен от Министерския съвет, е записано, че посещавалите по-дълго детска градина деца имат по-високи резултати в училище. Към обхванатите в предучилищно образование са 91,5% от 5-годишните и една 78% от 4-годишните деца. Разликата от 13,5% са деца, чийто майчин език не е български и у рoдителите им липсва отношение към обарaзованието, пише още в мотивите.

Предложението за задължителния обхват на 4-годишните е финансово обезпечено, подклепено е и с 3-годишната програма, която е представена за обществено държавния бюджет за тази година. Заделени са и средства за изграждане на 70 нови детски градини с над 5000 места.

Предвижда се 3-годишен период, в който общините при готовост да включат 4-годишните в задължителното предучилищно образование. Ежегодно ще се отпускат 12 млн за веществена издръжка и 32-33 млн. за компенсиране на таксите.

С поправките в закона се прави и законова регламентация на обучението в електронна среда. То може да бъде не повече от 20% от учебния план, като може да се използва при всякакви извънредни обстоятелства - грипни ваканции, климатични или други фактори, които не позволяват пrисъствено обучение.

По време на разискванията зам.-министърът на образованието Таня Михайлова каза, че по-ранното обхващане на децата в предучилищна възраст е от голямо значение за тяхното развитие, защото това е времето, в което се оформят основните познавателни и част от социално-емоционалните умения, съобщава Дарик.

Галя Захариева от ГЕРБ пък изтъкна, че задължителната предучилищна не трябва да се разглежда като институциализация, а като възможност всяко дете да придобие знания.

Ерол Мехмед от ДПС посочи, че от движението ще подкрепят проекта, но в него не е засегнат въпросът за езика и припомни, че предметът майчин език не е признат за общообразователен. Той добави още, че от ДПС ще внесат проект за безплатна детска градина, равенство в подхода и улеснен достъп до образование. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?