Следвайте ни

Въведоха доброволната казарма, връщат военното обучение в училище

viber icon

Депутатите повишиха и пределната възраст за служба в доброволния резерв за офицерите с висши военни звания от 63 на 65 години

Всеки гражданин на България на възраст до 40 години ще може да се запише на доброволна срочна военна служба. Такива промени в Закона за резерва на въоръжените сили приеха депутатите на второ четене.

Доброволната служба в резерва е за срок от 6 месеца, а доброволците ще получават възнаграждение срещу службата си и ще бъдат здравно и социално осигурени.

Срочна служба да се осъществява два пъти годишно, като през военна подготовка да минават по 300 души на полугодие. Министерството на отбраната прогнозира, че разходите за това ще възлизат на около 8,3 млн. лв. годишно.

През първите 3 месеца доброволците ще получават начална и специализирана подготовка, а след това до края на службата си ще изпълняват задачи във военните поделения.

Депутатите повишиха и пределната възраст за служба в доброволния резерв за офицерите с висши военни звания от 63 на 65 години.

Военно обучение в училище пред социализма

Военно обучение и в училищата

Ученици и студенти ще могат да преминават и през военно обучение за защита на Отечеството. Тренировките ще се осъществяват в часа на класа, в рамките на не по-малко от общо десет учебни часа за етапите от определените часове на класа.

Учениците ще се обучават за усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили.

За студентите обучението ще може да се осъществява в избираеми и/или във факултативни учебни часове. Студентите, които учат за  „бакалавър“ и „магистър“ и тези с висше образование ще могат да кандидатстват във висше военно училище за придобиване на квалификация „Офицер от резерва“. 

Обученията на учениците и студентите е за сметка на бюджета на Министерството на отбраната.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Сержант

Сержант

17.12.2020 | 08:47

А епилация и гел полага ли се?

Отговори
1 0
Шиши Бакшиши Дупетат

Шиши Бакшиши Дупетат

16.12.2020 | 21:26

Да бе пушено месо от резерва Де го пратят еврейте да им защитава еврейските интереси да го опушкат Аиде майки напъвайте се да раждате деца за да плачете на гробовете им

Отговори
6 5
За ко съ дървиш

За ко съ дървиш

16.12.2020 | 21:01

Шкембета Войводи га шъ ми бъдат министри Нивгъш в армия Това Шкембе войвода ми изяде порциона Армия и милиция винаги са били в ръцете на управляващи да мачкат народа и да пазят тех Проклета да бъде тази майка която е родила и вдъхновила отрочето и да бъде военен и милиционер И поколението и

Отговори
5 5
Бай Кольо до Батко

Бай Кольо до Батко

16.12.2020 | 19:02

Веднага си проличава,че никога не си бил в казарма заблудено пичлименце.Казармите са създадени най-вече за да излизат от там мъже.Ти,ако не искаш казарми,отивай на гейпаради.

Отговори
9 12
Батко

Батко

16.12.2020 | 18:37

По-голяма глупост от тая казарма НЯМА! Тая територия да си я защитават патрЕотите

Отговори
11 6
въпрос

въпрос

16.12.2020 | 16:20

Тези войнички на снимката не изпълняваха ли командата легни по гръб ?

Отговори
13 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?